Yapay zeka teknolojileri sigortacılıkta hasar maliyetlerini % 15 azaltıyor

Insurance Information Institute (iii.org) raporlarına göre; dünya genelinde tüm poliçe ve sigortalama işlemlerinin %10 ila %20’sinde sahteciliğe rastlanıyor. Bu nedenle sigorta sektöründeki poliçe işlemlerinde risklerin minimize edilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi için Insurtech(Sigorta Teknolojileri) yapılarla etkili işbirlikleri kaçınılmaz oluyor. Bu zorunluluk insurtech yapıların gelişmesinin de önünü açıyor. Öyle ki tüm dünyada hızla gelişen insurtech pazarının 2020 yılında 16 milyon dolarlık bir hacme ulaşacağı tahmin ediliyor.

Tüm dünyada insurtech yatırımları artarken Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi Cube Incubation’da yer alan B2Metric AI da Türkiye’nin en iyi insurtech şirketi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye’de yapay zeka tabanlı yazılımların ve çözümlerin sigortacılık ve finans sektörü odağında ürünleştirilmesinde öncü bir rol oynayan B2Metric AI; 2019 yılında Türk Telekom’un girişim hızlandırma programı Pilot’a seçilen 9 girişim arasında yer alıyor. Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı 12. dönemine seçilerek ABD’ye gitme fırsatı da yakalayan girişim özellikle finans, sigortacılık ve perakende sektörlerindeki şirketlerin yapay zeka teknolojilerini kullanarak; satış, müşteri ve resim verilerini anlamlandırmasına, optimize etmesine ve tahminleme yapmasına olanak sunuyor.

Geliştirdiği B2Metric AI Hunter yazılımı ile sigortacılık sektörüne yapay zeka çözümü getiren şirket, sigortacılıkta ortaya çıkan hasar maliyetlerini yüzde 15 oranında azaltan bir çözüm sunuyor.B2Metric AI Hunter, sigorta şirketleri için uyarlanmış yapay zekâ altyapısı ile bu firmaların risk yönetimlerinin doğru yapılmasını sağlayarak hataları en aza indiriyor. Ayrıca sigortalama işlemleri esnasında gerçekleşen dolandırıcılık faaliyetlerini derin öğrenme teknolojisi ile tespit ederek engelliyor ve poliçe kesim işlemlerini optimize etmelerini sağlıyor.

B2Metric AI geliştirdiği deep learning algoritmaları ve web tabanlı yazılımıyla risk yönetimi süreçleri otomatize ediyor, poliçe risklerinin yönetilmesini sağlıyor ve olası sahtecilik durumlarını önceden tespit ederek engelliyor. Ürünün temel odak noktalarını; poliçe süreçlerinin optimizasyonu, hasar fotoğrafları üzerinden hasar bedel tahmini, finansal risk yönetimi ve fraud engelleme konuları oluştururken makine öğrenmesi (AutoML) teknolojisi odaklı altyapısı ile çok farklı kompleks veri problemlerinin çözümünde başarılı sonuçlar veriyor.

B2Metric AI Kurucu Ortakları Murat Hacıoğlu ve Tuna Sönmez

Sundukları çözümde en önemli özelliğin poliçe işlemlerinde özellik mühendisliği otomatize yapılması olduğunu ifade eden B2Metric AI Kurucu Ortağı ve CEO’su Murat Hacıoğlu şu an yapay zeka tabanlı olmayan ya da klasik makine öğrenmesi temelli modellerin çoğunda özellik mühendisliği işleminin otomatize olarak yapılamadığını ve bu nedenle hataya açık olduğunu dile getiriyor. Hacıoğlu sözlerini şöyle sürdürüyor: “B2Metric AI yazılımımız sahip olduğu gelişmiş makine öğrenmesi algoritmaları sayesinde piyasadaki analitik çözümlerinin modelleriyle karşılaştırıldığında %10-%15 oranında daha iyi sonuçlar veriyor. Ek olarak veriden öğrenen sigortacılık ve finans altyapımızı hizmet verdiğimiz şirketlere rahatlıkla sunabiliyoruz. Bu yetkinlikte bir analitik çözüm şu an bulunmuyor. Önümüzdeki 3 yılda yapay zekanın uygulanabildiği tüm sektörlerde entegre edilebilecek bir altyapı kurmak üzere çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz.”