Türkiye bilançosunun varlık tarafını güçlendirecek en büyük aday sigorta ve emeklilik sektörü 

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez ile birlikte yaptıkları basın toplantısında konuşan Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Atilla Benli, kamu şirketlerinin birleşmesiyle oluşturulacak yeni şirketin hedefinin mevcut piyasadan pay almanın çok ötesinde olduğunu söyledi.

Hayat/emeklilik ve hayat dışında birleşecek kamu şirketlerin birbirlerinden farklı özelliklerine dikkat çeken Benli, birleşmeden sonra farklı özelliklerle tamamlanmış bir şirket ortaya çıkacağını kaydetti. Bu sayede mevcut potansiyellerin birleşmiş yapıda daha iyi kullanılacağını belirten Benli şöyle devam etti: “Sektördeki şirketlerin yarısının payı yüzde 0,5. Bu durumda ülkenin ihtiyacı olan büyük adımları atmak çok zor. Yeni şirketle birlikte tüm dağıtım kanalları daha iyi kullanılacak ve verimlilik artacak. 1+1+1’in ötesinde, gizli kalmış potansiyel ortaya çıkacak. Bunun etkin ve verimli yönetilmesi esas. 15 yıldır, sigortacılığı, finans sektörünün büyüklüğünün yüzde 20’sine çıkartmamız gerektiğini konuşuyoruz. Burada bir eşik var, bunu kırmak için öncü ve piyasa yapıcı bir şirkete ihtiyaç vardı. Kamu sigorta şirketlerinin birleşmesiyle, sektörün iştahla baktığı, ancak cesaret edemediği konuların önü açılacak. İlk adımları atacak ve örnek olup çözüme imza atacak bir kurum ortaya çıkacak. Bu şirketin mevcut piyasadan pay kapmanın çok daha ötesinde bir hedefi olacak. Hem sektörü hem de birleşecek yeni şirketi büyüteceğiz.”

Birleşmeyle birlikte reasürans kapasitesi bulmanın da daha kolay olacağını ifade eden Benli, “Türkiye bilançosunun varlık tarafını güçlendirmek için en büyük aday sigorta ve emeklilik sektörü. Sektörümüz artık Hükûmetin stratejik belgelerinde yer alıyor. Bundan önceki beş yılda sektör olarak ortalama yüzde 7,5 reel büyüdük. Bundan sonraki beş yılda da çift haneli büyüme çok muhtemel” dedi.