TOBB SAİK’ten Elazığ’a çıkarma

TOBB SAİK’in bölge ziyaretleri hız kesmeden sürüyor. TOBB SAİK Yönetimi 27 Aralık tarihinde Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen “Sigorta Sektörü Bölgesel İstişare” toplantısına katıldı. Toplantıda, TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut bitmekte olan 2019 yılına dair sektörel ve sektörü ilgilendiren konularla ilgili veri ve düşüncelerini aktardı.

Acentelerin Sesi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada,

“TOBB SAİK Yönetimi 27 Aralık tarihinde Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen ” Sigorta Sektörü Bölgesel İstişare toplantısına davet üzerine katılmışlar. Ticaret Odası Sigorta Meslek Komitesi tarafından organize edilen toplantıya Elazığ ve çevre İllerden yüze yakın Acente meslektaşımız katılmışlar. Toplantıdan önce sabah saatlerinde Elazığ merkezli bir deprem meydana gelmiş ve çevre İller dahil şiddetli hissedilmiştir. Elazığ ve çevre halkı ile bölgede yaşayan tüm meslektaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Toplantıya dair edindiğimiz bilgileri kısa başlıklarla sizlerle de paylaşıyoruz.

Açılış konuşmalarının ardından söz alan TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut bitmekte olan 2019 yılına dair sektörel ve sektörü ilgilendiren konularla ilgili veri ve düşüncelerini aktardı. Başlayacak olan 2020 Yılının sektörel açıdan daha iyi bir yıl olacağını tahmin ettiğini söyleyen Korkut, Acenteler ve üretimleri açısından da daha iyi bir yıl beklentisini iletmiş. Göreve geldikleri yaklaşık on altı aydan bu yana İcra Komitesi olarak aralıksız olarak çalışmalarını sürdüklerini, otuz beş ayrı İlde yapılan toplantılarda Bölge Acenteleri ile bir araya geldiklerini, bu toplantıların mesleki anlamda çok faydalı olduğunu belirtmişler. Hazine, Ticaret ve ilgili farklı Bakanlıkların yetkilileri, TBMM Yetkili ve Milletvekilleri, SDK, TSB, SBM, DASK, TARSİM, Tahkim Komisyonu, Eksperler Komitesi yöneticileri ve sektörel anlamda bir çok farkı Kurumların yöneticileri ile onlarca ayrı görüşme ve toplantı yaparak, mesleğimizin gelişimi ve sorunlarımıza çözümler üretmeye çabaladıklarını aktarmışlar. İllegal çalışan tüm yapılarla aralıksız mücadele ettiklerini belirten SAİK Başkanı, onlarca Acenteye bu nedenlerle kapama ve meslekten men cezası verdiklerini, kanun ve yönetmeliklere aykırı çalışmaları nedeniyle bir çok kurum ve kişi hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına da suç duyurusunda bulunduklarını da söylemişler. Klasik Broker iş alan ve çalışma usullerinin dışında kanun ve yönetmeliklere aykırı hareket eden Brokerlerle mücadeleye aralıksız devam ettiklerini ileten SAİK Başkanı, 18 Aralık tarihinde Hazine Bakanlığından yayınlanan sektörel duyurunun da bu mücadelenin bir sonucu ve bir çok anlamda milat teşkil ettiğini belirtmişler.

TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut’un konuşmasından sonra kürsüye gelen TOBB SAİK Üyesi Özgür Yılmaz’ da bir konuşma gerçekleştirmiş olup, konuşmasında ki önemli konuları aşağıda kısaca sizlerle paylaşıyoruz.

Göreve geldiklerinden bu yana mesleki açıdan çok önemli bir Kurum olan SBM ( Sigorta Bilgi Merkezi ) yöneticileri ile onlarca toplantı ve görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Yılmaz, Eylül ayında uygulamaya açılan ve 2020 Ocak ayından itibaren de tüm Acentelerin zorunlu olduğu sisteme ” İkili Doğrulama ” ile giriş çalışmasının iddia edilenlerin aksine biz Acenteler için engel değil illegal yapılar ve kanunsuz yazılımlara karşı geliştirilen bir uygulama olduğunu belirtmişlerdir. Uygulamanın ileri ki dönemlerde daha geliştirilerek sistemi kullananların kişisel E-devlet bağlantıları üzerinden çalışma yapmalarını planladıklarını iletmişlerdir.

Başkan Levent Korkut’un bilgi verdiği 18 Aralık tarihli Hazine duyurusunun biz Acentelerin son yıllarda çok şikayet ettiği yetkisiz ve bilgisiz bir çok kişi ve kurumun Sigorta aracılığına soyunmasının tam anlamıyla önüne geçen bir uyarı duyurusu olduğunu söylemiştir. Muayene İstasyonları önüne konulan Sigorta Kabinlerinden, alışveriş sitelerinin sigorta aracılığı yapmasına, yasalara aykırı bir şekilde ekran paylaşımı, şifre dağıtımı yapan kişi ve yapıların önlenmesine kadar bizler açısından bir çok sıkıntının sonlanmaya başladığını ve Hazinenin verdiği yasal süreler dolduğunda da tam anlamıyla engelleneceğini iletmişlerdir. Bu doğrultuda bazı İllerde ki sigorta kabinlerinin kaldırıldığını, yetkisi olmadığı halde Sigorta aracılığına kalkışan bir internet sitesinin de önce televizyon reklamlarından ” sigorta ” kelimesini çıkarttığını ardından da iki gün önce de internet sayfasında ki sigorta teklifi alma ekranlarını kapattığını söylemişlerdir.

Acentelerin işini kolaylaştıracak farklı çalışmaları yaptıklarını, bu anlamda ki çalışmalarından birinin de iki ayrı Banka ile yapılan ” sıfır komisyon ve kolay şartlarla Teminat Mektubu ” alınmasının sağlanması için yaptıkları iki ayrı sözleşmeyi detayları ile anlatmışlardır.

TSB ( Türkiye Sigorta Birliği ) tarafından yayınlanan ve Trafik branşına dair genel üretim tablolarında Şirketlerin merkez üretimlerinin arttığı görülmekte olup, bu durum iddia edilenlerin aksine biz Acenteler tarafından üretilen ” Havuz ” kapsamında ki poliçelerin Merkez satışı olarak kayıt edilmesinden kaynaklanmaktadır. TSB Yöneticileri ile bu konuda görüştüklerini söyleyen Özgür Yılmaz, 2020 yılında bu rakamların TSB tarafından iletileceğini belirtmişlerdir.

Mesleki açıdan önemli olan yılın bu son ayında zaman ayırarak Elazığ ve çevre İllerde ki meslektaşlarımızla bir araya gelen TOBB SAİK Yöneticilerini Ekibimiz adına kutluyor ve daha da başarılı çalışmalara imza atacakları bir yeni yıl diliyoruz. Bu haber yazısı vesilesiyle de tüm Acente meslektaşlarımıza başarılı, bol kazançlı, sağlıklı ve mutlu bir yeni yıl diliyoruz.” denildi.