“Trafik sigortasında rekabet nedeniyle tavan fiyat uygulanmıyor”

Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, trafik sigortalarında aylık %1.5’lik zam dışında büyük bir zam artışı beklemediklerini söyledi. Trafik fiyatlarında rekabet nedeniyle tavan fiyatların altında primler verildiğini söyleyen Yaşar, kaskodaki fiyat artışlarının hesaplamadan değil araç değerlerinin artmasından kaynaklandığını söyledi.

Habertürk’te katıldığı programda açıklamalarda bulunan Ahmet Yaşar, Türkiye’de yılda 13 bin kaza olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Çok yüksek riskli sürücüler olduğu SBM’nin açıkladığı verilerde de gözüküyor. Bu durum 10 yıldır sürüyor. Kamu bize tavan prim olduğu için bu vatandaş daha yüksek prim ödeyemez diyor. Halbuki bu sürücünün belki de trafiğe çıkmaması lazım. Aslında sigorta şirketlerinin en çok dikkat ettiği konudan biri buydu. Tavan prim bizi bu konuda engelledi. Ama TSB ve İçişleri Bakanlığı ile bu vatandaşları tespit ediliyor ve ileri sürüş teknikleri öğretilmesi için çağrılıyor.”

Fiyatlar değil teminatlar arttı

“2020 yılı itibarıyla sadece fiyatlar değil teminatlar da arttı” diyen Ahmet Yaşar, araç fiyatlarındaki artışın fiyatlara yansıdığını söyledi. Yaşar, “39 bin lira olan araç başı teminat 1 Ocak 2020’den itibaren 41 bin liraya, kaza başında da 82 bin liraya yükseldi. Bedeni hasarlar söz konusu olduğu zaman bu rakam 4 milyon liraya kadar çıkıyor. Kişi başı 410 bin lira civarında bir vefat tazminatı var” şeklinde konuştu. Yaşar, Yedek parça maliyetlerindeki artış kaskoyu artırdı. Buna göre yine de sigorta şirketleri fiyatlamada yüksek primler oluşturmadı. Kasko fiyatlarındaki artış, araç bedellerindeki artıştan kaynaklandı. Araçların bedelleri arttı. İkinci el araçların fiyatlarında bile bu artış gözüküyor. Aslında primler değil, sigortalıların araçlarının değeri arttı. Dolayısıyla aracın fiyat çarpanı değişmedi, araçların bedelli ve sigorta şirketlerinin ödediği hasar maliyetleri arttı” şeklinde konuştu.

Bu yıl olağan dışı bir zaman yok 

2017’den bu yana trafik fiyatları her ay %1.5 artırılabildiğini hatırlatan Yaşar, “2019 yılında trafik tavan fiyatında bir seferlik artış yapılması bekleniyordu ancak gerçekleşmedi. Bu vatandaş için sevindirici oldu. 2020 yılı için de böyle bir zam söz konusu değil. Bunun yanında ortalama 730 lira olması gereken trafik sigortası fiyatları 590 lira civarında. Rekabet nedeniyle fiyatlarda tavan ücret uygulanmıyor.” dedi.