Türkiye, Afganistan’a sigortacılığı öğretecek

TC Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü, Afganistan’ın Sigorta Sektörü Genel Müdürlüğü (GDIA) ile Afganistan’ın sigorta sektörünü geliştirmesine yardımcı olmak için bir mutabakat zaptı imzaladı.

Afganistan Sigorta İşleri Başkanı Mosa Kamawi, Khaama Press’e yaptığı açıklamada, anlaşmanın sigorta düzenleme ve denetimi alanında bilgi ve işbirliği alışverişini kapsadığını söyledi. Kamawi, “16 Ocak’ta imzalanan Mutabakat Zaptı (Afganistan için) Türkiye’den bilgi, deneyim ve kapasite geliştirme konusunda bize yardımcı olacak teknik ve danışmanlık yardımı almayı amaçlayan üç yıl boyunca geçerlidir” dedi. Türkiye’nin işbirliğinin Afganistan’a yeni yatırım tesisleri ve ülke sigorta pazarının geliştirilmesi konusunda da yardımcı olacağını da sözlerine ekledi.

Khaama Press’de yer alan habere göre, sigorta, Afganistan’daki en az gelişmiş endüstrilerden biri. Ekonominin sürdürülebilirliği ve uygun risk yönetimi için dünyanın başka yerlerinde zorunlu olan bazı sigorta branşları Afganistan’da isteğe bağlı.Afganistan’da sigortacılık, sektörün yasama çerçevesinin olmaması, kolluk kuvvetleri olmaması ve bu sektörün gelişmesine devletin dikkat göstermemesi nedeniyle daha az gelişmiş durumda. Neredeyse tüm devlet kurumları ve kamu iktisadi teşebbüsleri yıllık bütçelerinde sigorta sağlamamakta. Şu anda, Afganistan’da devlete ait bir sigorta şirketi olan Afgan Ulusal Sigorta Şirketi (ANIC) dahil olmak üzere beş sigorta şirketi bulunuyor.