6,8’lik depremle sarsılan Elazığ’da sigortalılık oranı yüzde 34,5

Elazığ Sivrice’de 24 Ocak Cuma saat 20.55’te meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde şu ana kadar 38 kişi hayatını kaybetti, 1607 kişi ise yaralandı. Kandilli Rasathanesi, depremin yerin 10 kilometre derinliğinde gerçekleştiğini kaydetti. Deprem Türkiye’de birçok kentin yanı sıra Suriye, İran, Ermenistan, Lübnan ve İsrail’de de hissedildi.

Elazığ’da sigortalılık oranı yüzde 34,5

Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) internet sitesinde yer alan verilere göre, Türkiye genelinde zorunlu deprem sigortası (zds) poliçe rakamı 9,4 milyon, sigorta yaptırma oranı ise yüzde 53,5. Deprem’in merkez ili olan Elazığ’da ise zorunlu deprem sigortası oranı yüzde 34,5. Elazığ’ın içinde bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesi’ne bakıldığında ise söz konusu oranın yüzde 39,8 olduğu görünüyor. Depremden etkilenen bir başka il olan Malatya’da ise deprem sigortası oranı yüzde 37,5.

Bölgelere göre bakıldığında, Marmara’nın yüzde 66’yla zds yaptırma oranında başı çektiği görülüyor. Güney Doğu ve Doğu Anadolu’da bu oran yüzde 39’la en düşük seviyede. Ülke genelindeyse en çok zds yaptıran şehir yüzde 88’le Bolu. Yüzde 85’le Yalova ikinci sırada ise gelirken, Sakarya ise yüzde 82’yle üçüncü sırada. Aynı zamanda bu üç şehir, 1999 depremlerinden en çok etkilenen şehirlerin başında geliyordu.