Ahmet Yaşar: 2020’de sigortacılık yeniden ön plana çıkacak

Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, “2020 yılında yatırım gelirlerini konuşmayı bırakıp yeni ürünleri, dağıtım kanallarının ve operasyonların verimliliğini, teknik sonuçları ve penetrasyonu konuşacağız. Gündemimiz dijitalleşme, sigorta sektörünün diğer finansal sektörlerle rekabeti, sigortacılığın milli gelirdeki payının nasıl büyütüleceği olacak.” dedi.

Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar, hayat dışında sektörün 2019 yılını 52 milyar liraya yakın prim üretimiyle kapatacağını, Quick Sigorta’nın ise 1,35 milyar liralık prim üretimi gerçekleştireceğini öngördüğünü belirterek şunları söyledi: “Böylece sektör yüzde 13 oranında nominal büyüme sağlarken biz yüzde 35 büyümüş olacağız. Sektörün net kazanılan prim rakamlarına baktığımızda 2018’deki 27,2 milyar liranın 31,7 milyar liraya yükseleceğini ve böylece yüzde 16,5 seviyelerinde bir nominal büyüme gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. Quick’in 507 milyon lira olan 2018 net kazanılan primi 2019 yılında 812 milyon lira olarak gerçekleşecek. Quick’in bu parametrede sektörden yaklaşık 4 kat fazla büyüdüğünü söyleyebiliriz. Faaliyet sonucu olarak hayat dışı sigorta sektöründe 2019 yılını brüt yazılan prime göre yüzde 2,4 ve net kazanılan prime göre yüzde 2,6 piyasa payıyla bitireceğiz.”

Hayat dışı sektörün finansal pozisyonuna bakıldığında 2019 yılında iyi bir büyüme yakalandığını belirten Yaşar, “2018 yılında sektörün toplam aktif büyüklüğü yaklaşık 61 milyar lira iken 2019 yılında yaklaşık 74 milyar lira olacak. Böylece şirketlerin ortalama bilanço büyümesi yüzde 22 olarak gerçekleşecek. Biz burada da sektöre liderlik ediyoruz. 2019 sonunda Quick’in bilanço büyüklüğü yaklaşık 1,5 milyar lira olacak ve 2018’e göre yüzde 72’lik bir büyüme gerçekleştirecek. Sektörün toplam aktif büyüklüğünün yüzde 2’si Quick Sigorta’nın varlıklarından oluşacak. Sonuçlara baktığımızda 2019 yılının finansal olarak hem sektör hem de Quick için başarılı geçtiğini söyleyebiliriz” dedi.

“Düşen enflasyon bizi mutlu ediyor”

2020 yılı için çok umutlu olduklarını ifade eden Ahmet Yaşar, “Öncelikli olarak ülkemizin düşen enflasyon ve faiz trendinde olması bizi çok mutlu ediyor. Böylelikle 2020 yılında sigortacılık yeniden sektörde ön plana çıkacak ve biz yatırım gelirlerini konuşmayı bırakıp yeni ürünleri, dağıtım kanallarının ve operasyonların verimliliğini, teknik sonuçları ve penetrasyonu konuşacağız. Kısaca, 2020 yılında sigortacılık yeniden ön plana çıkacak ve asıl önemlisi yatırım gelirlerinin düşecek olmasıyla sektördeki başarılı ve başarısız sigortacılar çok daha net bir şekilde görülecek.”

Ahmet Yaşar Quick’in 2020 hedeflerini ise şöyle sıraladı: “Yaklaşık 1,75 milyar lira brüt yazılan prim öngörüyoruz. Böylece yüzde 3 hayat dışı sektör pazar payıyla orta büyüklükte bir şirket konumuna geleceğiz. Bizim için mevcut operasyonel yapımız, dağıtım kanallarımız, dijital altyapımız, tedarik organizasyonumuz ve süreç tasarımlarımızla ölçeğimizi rahatlıkla yeni bir yatırım yapmadan büyütebildiğimizi görmek çok önemli. 2020 yılında bunu gerçekleştireceğiz. Büyüyen ölçekle kârlılığımızı sürdüreceğiz ve 2020 yılı sonunda 350 milyon lira özkaynak büyüklüğüne ve 2 milyar lira aktif büyüklüğe ulaşacağız.

2020 yılında sektörde mevcut üretim yapısı ve dağılımında büyük bir değişiklik beklemediklerini de aktar Yaşar, Quick Sigorta’nın ise finansal sigortalarda büyümeye devam edeceğini söyledi. Yaşar, “Biz kefalet branşında 2020 yılında 1 milyar lira teminat vereceğiz ve 40 milyon lira prim üretimi gerçekleştireceğiz” dedi.

Quick’ten oto dışında üç haneli büyüme beklentisi

Oto dışı branşlarda ise 2020 yılının Quick’in hızlanacağı yıl olacağını belirten Yaşar sözlerini şöyle noktaları: “Bugüne kadar, 2017’de faaliyete başlamış bir sigorta şirketi olarak oto dışı üretimde bilinçli olarak kontrollü hareket ettik. Amacımız underwriting süreçlerimiz ve faaliyet sonuçlarımız ile reasürörlerimize, acentelerimize ve brokerlerimize güven vermekti. Artık %2,5 pazar payı ve 1,5 milyar lira bilanço büyüklüğü olan bir şirket olarak sektörün ana oyuncularından birisi olduğumuz konusunda iş ortaklarımız hemfikir. 2020 yılında bu pozisyonumuzu daha da güçlendireceğiz. Bu bakımdan oto dışı üretimde üç haneli büyümeyi yakaladığımızda kimsenin şaşıracağını düşünmüyoruz.”