Tolga Gürkan: Sektör 2020’de reel olarak yüzde 3-4’lerde büyür

Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan, “Sektör oyuncularının oto dışı branşlara yönelerek portföy dengesi sağlama konusundaki çalışmalarının büyümede etkisi olduğu kanısındayız. 2020 yılında sektörün reel olarak yüzde 3-4 aralığında büyüyeceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan, araç satışlarındaki düşüşe rağmen sektörün reel olarak yüzde 7’lik büyüme oranını yakalamış olmasındaki en önemli payın, sağlık ve oto dışı sigortalardaki büyüme olduğunu söyledi. Gürkan, “Sektör oyuncularının oto dışı branşlara yönelerek portföy dengesi sağlama konusundaki çalışmalarının bu büyümede etkisi olduğu kanısındayız. 2020 yılında sektörün reel olarak yüzde 3-4 aralığında büyüyeceğini tahmin ediyoruz” dedi. Bireysel emeklilik sisteminden de bahseden Gürkan, sistemden çıkış rasyosunun son çeyrekte yüzde 20’lerden 14’lere düştüğünü söyleyerek, “Fon performanslarında da son derece başarılı bir yıl geçirildi. Bu açıdan 2020’ye pozitif bakıyoruz” dedi.

“İşveren katkısı OKS’yi sıçratır”

Emeklilik sisteminin genişletilmesine yönelik iyileştirmeler yapılması konusunda tamamlayıcı emeklilik sistemini önemsediklerini vurgulayan Gürkan şöyle devam etti: “Hem BES’te hem de OKS’de, katılımcıların sistemde kalıcılığını sağlayacak revizyonların üzerinde durulması gerekiyor. Ama bunun nasıl yapılacağı bir o kadar önemli. Konunun tüm taraflarının mutabakatının olması gerektiğine dair yapılan vurguyu değerli buluyoruz ve işveren katılımının da olması halinde, mevcut fon ölçeğinde ciddi bir sıçrama yaşanacağını düşünüyoruz.”

“Sağlıkta hızlı büyüme sürer”

Sağlık branşındaki büyümenin 2020 yılında da diğer branşlara göre biraz daha yüksek olacağı tahmininde bulunan Gürkan sözlerini şöyle noktaladı: “TSS satışlarının da artarak hızlanacağını düşünüyoruz. Bu ürünle birlikte sağlık sigortasına ihtiyaç duyan ancak daha uygun bütçeyle hizmet almak isteyen yeni bir hedef kitleye ulaşarak Anadolu’daki sigortasız müşterilere sağlık güvencesi sağlama hızımız arttı. Ayrıca, okul masraflarının artmasıyla birlikte, çocuklarımızın eğitim hayatlarının finansal kayıplardan etkilenmemesi için eğitim sigortası da daha önemli hale geldi. Dolayısıyla bu iki ürünün ön plana çıkacağını düşünüyoruz.”