FPPA’dan ikinci eğitim etkinliği – Avrupa’da KOBİ’lerin gündemi siber, bizde ise %65’in paket sigortası bile yok

Yangın Önleme ve Korunma Derneği (FPPA) 2. Uluslararası Yangın Önleme ve Korunma Eğitimi; Milli Re’de acenteler, sigortacılar ve eksperlerin katılımıyla düzenlendi. Moderatörlüğünü Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Şen’in yaptığı etkinlikte başta yangın riskleri olmak üzere, sigortalanamayan riskler, yangın önleme ve yangından korunma ve yangınla mücadele yöntemleri masaya yatırıldı. Farklı uzmanların eğitim verdiği programın ilk bölümünde CFPA Avrupa Direktörü Tommy Arvidsson, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu ve Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Ahmet Nedim Erdem yangına karşı önlemler ve yangın sigortalarının nasıl geliştirilebileceğiyle ilgili birer konuşma yaptı. Etkinliğin ikinci kısmında ise Icaro Cortona’dan Siliano Stanganni; “Büyük Sivil, Ticari ve Endüstriyel Binalarda Yangın Önleme ve Korunma” başlıklı bir sunum yaptı. Ardından yine Icaro Cortona’dan Marcello Giovani; “Tehlikeli Endüstriyel Tesislerde Yangın ve Gaz Algılama Sistemlerinin Tasarımı için Kriterler” ve Karina Danışmanlık’tan Tanju Ataylar; “Dünyada Yangından Korunma Standart Yönetmelik ve Kanunları” başlıklı eğitimler verdi.

Avrupa’da gündem siber, bizde ise hâlâ temel riskler

Etkinlikte ilk sözü alan CFPA Avrupa Direktörü Tommy Arvidsson, CFPA’yı tanıtarak, verdikleri eğitimlerin niteliklerinden bahsetti. Arvidsson, Avrupa’da 24 üyeye sahip bir dernek olarak Avrupa dışında da eğitimler vermek istediklerini söyledi. Daha sonra konuşan Doğan Şen, iki işletmeden birinin sigortasız olmasının büyük risk ve kayıplara neden olabileceğini ifade etti. TSB Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, TSB olarak trafik sigortasında sonra yangın sigortaları konusunda da önemli adımlar attıklarını belirtti. Eroğlu, hasar/prim oranlarının oldukça olumlu olduğu  branşta penetrasyonun ise çok düşük olduğunu ifade etti ve şunları söyledi: “Su basması, iş durması gibi teminatların sunulduğu yangın sigortaları özellikle KOBİ’ler için hayatî. Yine de işletmelerin %65’inde sigorta olmadığını görüyoruz. Çok büyük bir risk alıyorlar. Avrupa’da KOBİ’lerin yarısında siber sigorta olmaması gündemi oluştururken, biz daha temel sigortaları bile yaptırmıyoruz” diye konuştu. Eroğlu, sigortanın risk yönetimi olduğunu ve bu fonksiyonun kullanılıp riskler gerçekleşmeden önlem alınması konusunda reel sektöre yardımcı olunabileceğini kaydetti. Akif Eroğlu son olarak madenler için zorunlu sigortanın uygulanmasından bu yana on ve üzeri ölümlü kaza yaşanmadığını, bunun da sigortanın işlevinin ne kadar değerli olduğunu ispat ettiğini söyledi.

Eksperler göreve hazır

Eroğlu’ndan sonra Sigorta Eksperleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Ahmet Nedim Erdem söz aldı. Erdem, ülkemizde kuralların olduğunu, yani kanun tarafında bir sorun olmadığını, ancak sistem olmadığı için hasarların azaltılamadığını öne sürdü. Erdem, “Örneğin maden sigortalarında bir sistem oluşturuldu ve ölümlü kazalar ve kazalardaki ölüm oranı çok azaldı. Bunun nedeni eksperlerin çok iyi çalışması. Yangın tarafında da bunun oluşturulması gerekiyor” dedi. Bir yangında 4-5 ay iş durduğunu, bunun hem işletmeye hem de ekonomiye zarar verdiğini dile getiren Erdem, sigortalanamayan riskler karşısında yapılması gerekenleri şöyle paylaştı: “Acentelerden rica ediyorum. Bir eksper eliyle rapor alınması, sigortalanamayan risklerde sizin eliniz güçlendirir. Riski yüksek olduğu için sigortalanamaz denerek kenara atmak yerine, bir eylem planı çıkarılmalı. Biz, kurulacak sistematik yaklaşımla ülkemizin değeri olan bu tür tesislerin de eksperler eliyle denetime tabi tutulup, güvence altına alınabileceğini düşünüyoruz.”