AvivaSA yaş ayrımcılığına dikkat çekiyor

AvivaSA, Türkiye’de yaşlanma ve yaşlılık konularında farkındalık oluşturmak ve yaşlılık kavramıyla ilgili toplumdaki negatif algıyı değiştirmek hedefiyle sürdürdüğü “Her Yaşta” Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) projesinin portalı www.heryasta.org’da, Koronavirüs sürecinde gündemde oldukça yer tutan “yaş ayrımcılığı” konusuna değiniyor.

Konu ile ilgili AvivaSA CEO’su Fırat Kuruca, hem projelerinin odak noktası hem de Koronavirüs’ün, en çok etkilediği yaş gruplarından olan 65 yaş ve üstü insanların durumuna dikkat çekmenin öncelikleri olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: “Bilindiği gibi virüsün en çok etkilediği gruplar 65 yaş ve üstü insanlardır. Biz de geçen sene başlattığımız “Her Yaşta” kurumsal sosyal sorumluk projemiz kapsamında öncelikli bu yaş grubunun hayatlarını kolaylaştırmak için projeler geliştirmeyi hedeflemiştik. Bu amaçla hizmete sunduğumuz www.heryasta.org sitesinde, 65 yaş ve üstü insanlar öncelikli olmak üzere her yaş grubu için faydalı, güncel ve pratik bilgileri bir arada sunuyoruz. Koronavirüs sürecinde Türkiye’nin en önemli gündemlerinden biri haline gelen, “sokağa çıkan yaşlılar” konusunun sosyal medya aracılığıyla bir ayrımcılık unsuruna dönüşmesi gözleminden yola çıkarak, hem yaşlılarla hem de gençlerle yaptığımız röportajlar ile onların duygu, düşünce ve ihtiyaçlarını duyurmalarına katkıda bulunduk. Her Yaşta portalımızda ayrıca, projemizin ilk adımı olan “Türkiye’nin Yaşlılık Tahayyülleri ve Pratikleri” araştırmasında da işbirliği yaptığımız Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Anabilim Dalı’nın değerli öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür Arun ile gerçekleştirdiğimiz özel röportaj da yer alıyor. İlerleyen günlerde de Her Yaşta sitesinde hem 65 yaş üstü hem de orta yaş grubuna bu zor süreçte destek sağlamak hedefiyle faydalı bilgiler ve “yaş ayrımcılığı” konusunda bilinçlendirici içerikler sunmaya devam edeceğiz.”

“Türkiye’deki insanların çoğunluğu, Türkiye’nin hiç yaşlanmayacağına inanıyor.”

AvivaSA’nın yaşlılık algısı araştırmasının danışmanı Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Arun ise, portalda yayınlanan röportajında, “Türkiye’deki insanların çoğunluğu, Türkiye’nin hiç yaşlanmayacağına inanıyor. Oysa Türkiye dünyanın en hızlı yaşlanan ülkelerinden bir tanesi. Sınıf altı kesimlere indiğinizde, yoksul kesimlerde bu sorunla karşılaşıyorsunuz. Özellikle genç nesiller arasında çok büyük risk var. Genç nesiller şu anda orta sınıfların refah düzeyine ulaşmış durumdalar ama bu esnek istihdamla emekli olduklarında bu refah düzeyini sürdüremeyecekler. Onları yaşlandıklarında çok büyük riskler bekliyor. Özellikle esnek istihdamda yer alan, özellikle mevsimlik işçiler, ajans bazlı çalışan gençler konusunda ileriye dönük olarak da aktif yaşlanma politikaları üretmemiz gerekiyor. Kadınların üzerinden bakım yükünü alacak şekilde aktif yaşlanmanın düşünülmesi gerekiyor.” şeklinde görüş belirtti.

Gençlerin “Yaş Ayrımcılığı” Konusuna Bakışı

Her Yaşta portalında yer alan “Virüs Mü Daha Korkutucu, Anlayışsızlık Mı?” başlıklı röportajda, genç kesime yaş ayrımcılığı konusunda sorular soruldu. Yanıtlardan bazı örnekler ise şöyle:

“Tıp öğrencisi P. G. bunun insanların tercihlerine ya da iyiliklerine bırakılamayacak bir sosyal mesele olduğu görüşünde: Yaşlılar, toplumun yaşlanması bizim de meselemiz olmalı. Başka şeylerden kaçmayı başarabilirsin. Mesela kadın değilsen, kadınların yaşadığı zorlukları anlaman mümkün olmayabilir. Ancak herkes bir gün yaşlanacak. Tüm insanların hayatının bir evresinde geçeceği bu sürece bu kadar acımasız olmayı anlaşılmaz buluyorum. Mahallemizde yaşlıları resmen kışkışlayarak evlerine yolladılar. O kadar içim sızladı ki. Bu insanlara saygı gösteriyoruz, seviyoruz, başımızın tacı demek kolay. Bunun gerçek olup olmadığının anlaşılacağı bir süreçten geçiyoruz. Bu değişimin sosyal anlamda gerçekleşmesi gerektiğini düşünüyorum.”

Her Yaşta Projesi hakkında

AvivaSA 2019 yılında hayata geçirdiği “Her Yaşta” kurumsal sosyal sorumluluk projesi ile Türkiye’de yaşlanma ve yaşlılık konularında farkındalık oluşturmayı ve yaşlılık kavramıyla ilgili toplumdaki negatif algıyı değiştirmeyi amaçlıyor. Projenin ilk adımı olarak, toplumun yaşlılık ve yaşlanma konularına ilişkin algısını ve gündemini resmetmek hedefiyle, “Türkiye Yaşlanma Tahayyülleri ve Pratikleri” isimli Türkiye temsili bir araştırma gerçekleştiren AvivaSA, araştırmanın sonuçlarını geniş bir lansmanla kamuoyuna duyurmuştu. Yaşama Dair Vakfı (YADA) işbirliğinde ve Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Arun danışmanlığında yapılan araştırmayı bir kitap haline getirerek ilgili paydaşlar ile paylaşmıştı. AvivaSA “Dolu Dolu Yaşa” söylemi ile iletişimini yaptığı Her Yaşta projesi kapsamında www.heryasta.org internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden, toplumun yaşlanmaya hazırlığına rehber olmayı ve toplumdaki negatif algıyı pozitife çevirmeyi amaçlayan içerik paylaşımlarına başlamıştı. AvivaSA, Her Yaşta projesini, önümüzdeki dönemde hayata geçireceği çalıştaylar, saha aktiviteleri, çeşitli farkındalık ve iletişim etkinlikleriyle çok daha geniş kitlelere ulaştırmayı planlıyor.