Maximilian Stahl: Sigortacılık pandemi sonrası büyük değişim yaşayacak

VHV Reasürans CEO’su Maximilian Stahl, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının sigorta sektörünü de etkilediğini belirterek, “Sigortalanabilir risklerin güvencesi olarak sektörümüz tüm bu süreçte hızlı aksiyonlarla oluşacak ihtiyaçlara yönelik sigortalılarının yanında olmayı sürdürmeli” dedi.

2020’ye sağlık ve huzur dolu bir yıl olması umuduyla girdiklerini fakat yılın ilk günlerinden bu yana olumsuz gelişmelerin peşi sıra geldiğini belirten VHV Reasürans CEO’su Maximilian Stahl, “Yeni umutlarla başlayan bir yıl maalesef gayet zorlu geçiyor. Tüm dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüs salgını, birçok ülkenin hem sosyal hayatında hem de ekonomisinde büyük hasarlara yol açıyor. Türkiye’nin en büyük ticari partneri durumundaki Avrupa pandeminin merkezi hâline gelirken, Dünya genelinde tüm dengeler kökten değişiyor. Yaşananlar şunu bizlere çok net gösteriyor ki var oluş sebebi risk olan sigortacılık, yaşanan tüm bu olumsuzluklardan sıyrılarak yaşanan köklü değişimden en büyük payı alacak sektörlerden biri olacak” diye konuştu.

Önlemlerin olumlu etkileri önümüzdeki aylarda görülecek

Türkiye özelinde, yılın ilk iki ayında hem sektör hem de VHV Reasürans olarak olumlu bir performans gösterdiklerini belirten Maximilian Stahl, tüm dünyayı etkisine alan pandemi sonrası oluşacak sosyoekonomik konjonktür ile birlikte tüm şirketlerin hem hedeflerini hem de risklerini gözden geçireceklerinin de altını çizdi. Stahl, “Ülkelerin merkez bankaları vasıtasıyla açıkladıkları ekonomik paketler gösteriyor ki koronavirüs pandemisi eşi az görülen bir ekonomik durgunluğu (resesyon) tetikleyecek ve bu durumun etkileri bertaraf edilmeye çalışılıyor. Tüm bu önlemlerin olumlu yöndeki etkilerinin önümüzdeki aylarda hissedileceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Salgın risk değişimini farklı bir boyuta taşıyacak

Global ölçekte risk tanımının sürekli değişmekte olduğunu, Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl yayınladığı Global Riskler Raporu’nda açıkça görülebildiğinin altını çizen Maximilian Stahl, iklim değişikliği ve doğal afetlerin risk tanımındaki değişiklikte ilk sıralarda yer aldığını belirterek, “Koronavirüs salgını ise bu değişimi farklı bir boyuta taşıyacak” şeklinde konuştu.  Stahl sözlerini şöyle sürdürdü: “Koronavirüs pandemisi hiç kimsenin tahmin edemediği şekilde dünyada dengeleri değiştirdi. Ekonomilerin büyük hasar aldığını görüyoruz. Ülkeler arası ticaret, insan dolaşımı durma noktasına geldi. Karantina uygulamaları nedeniyle sosyal hayatın durması ile birlikte birçok küçük ticari işletmenin ekonomik kayıplar yaşadığını görüyoruz. En son beş yıl önce Global Riskler Raporu’nda yer bulan bulaşıcı hastalıkların, değişen risk algısıyla bir kez daha ve belki de uzunca bir süre listede yer alacağını söylemek mümkün. Bir nevi sigortalanabilir risklerin güvencesi olarak sektörümüz ise tüm bu süreçte hızlı aksiyonlarla  oluşacak ihtiyaçlara yönelik sigortalılarının yanında olmayı sürdürmeli” dedi.

Hızlı aksiyon alabilme kabiliyetine sahip bir şirketiz

Türkiye sigorta sektöründeki uluslararası sermayeli tek reasürans şirketi olmanın her daim gururunu ve sorumluluğunu taşıdıklarını belirten Maximilian Stahl, reasürans ve sigorta pazarında en önemli göstergelerinin başında kredi derecelendirme notunun geldiğinin altını çizdi. Notu yüksek olan şirketlerin, güçlü sermaye yapıları sayesinde tüm dünyayı esir alan pandemiden en az hasarla çıkacaklarını umduklarını ifade eden Stahl, “VHV Grubu olarak pandemi ile ilgili tüm tedbirlerimizi aldık. Kapasite sağladığımız tüm sigorta şirketlerimizin ve paydaşlarımızın yanındayız ve iletişim halindeyiz. 100 yılı aşan tecrübemiz, sermaye gücümüz ve A+ notumuzla yaşanan her türlü olumsuzluğa karşı hızla aksiyon alabilme kabiliyetine sahip bir şirketiz” şeklinde konuştu.