CIO’lar webinarda buluştu: Pandemi sonrası sektörde dönüşüm hızlanacak

IDC Türkiye, Covid-19’un sigorta hizmetlerine etkilerinin ele alındığı bir webinar düzenledi. Sektörden CIO’ların (Bilgi Sistemleri Üst Yöneticileri) konuşmacı olarak katıldığı webinar’ın sponsorluğunu IBM ve SAS üstlendi. Pandemi sonrası dönemle ilgili öngörülerin paylaşıldığı webinarda, evden çalışma, dijital dönüşüm, çevik (agile) ve design thinking yöntemlerinin iş hayatında popülerliğini arttıracağı vurgulandı.    

IBM Data ve Yapay Zeka Çözüm Mimarı Umut Şatır yaptığı sunumda dijital dönüşümün şirketler için bir kültür dönüşümü olması gerektiğini söyleyerek, sigorta şirketlerinin, maliyetli olsa da dijital dönüşüm departmanları kurması gerektiğini kaydetti. Dönüşümün veri ekibi tarafından yönetilmesi ve yapay zeka mimarisi olması gerektiğini belirten Şatır, yapay zekanın destek olması isteniyorsa, farklı departmanlardaki tüm yeni verilerin bu akla sunulması gerektiğini de sözlerine ekledi.  

Gelir kaybına karşı alınacak önlemler 

SAS İş Çözümleri Yöneticisi İlkay Aydoğdu, salgının yarattığı ekonomik yavaşlama koşullarında sigorta prim üretiminin tüm dünyada azaldığını belirterek şöyle devam etti: “Geleneksel satış kanalları eskisi gibi müşteriyle temas kuramadığı için bundan sonra prim gelirlerinin hızlıca yüksek seviyeye çıkmasını beklemiyoruz. Ayrıca, suistimallerden dolayı fazla hasar ödemesi da söz konusu olacak. Müşterilere erişimin azaldığı durumlarda müşteri kayıpları ya da gelir seviyesi düştüğü için poliçe iptalleri ortaya çıkacak. Bütün bunların yanı sıra, özellikle yabancı sermayeli şirketlerde regülatör kaynaklı düzenlemeler Solvency 2 ile birlikte daha da sıkılaşacak. Dolayısıyla, sigorta şirketlerinin bu riskleri yönetme konusunda da önlem almaları gerekecek. Bizim gelir kayıplarında kâr optimizasyonu sağlayan yazılım çalışmalarımız ve masraf optimizasyonu ya da müşteri kaybını azaltacak aksiyonların tahminlenmesi de müşterilerimize destek olduğumuz çözümlerden. Sermaye yeterliliği konusunda Avrupa’daki ve Türkiye’deki banka müşterilerimizle kullandığımız stres testi modelleri var. İkinci dünya savaşında da kullanılan bu senaryoların günümüz salgının yarattığı kriz dönemiyle benzerlikler taşıması nedeniyle iyi sonuçlar alınmaya başlandı. İlgili ürünleri kullanan sigorta şirketlerinin de faydalı sonuçlar alacağını düşünüyoruz.”  

Acenteyle çalışmanın avantajı  

Daha sonra söz alan Aksigorta CIO’su Metin Demirel, salgınla birlikte evden çalışmanın ilk hafta rahatlığının yaşandığını, ancak sonrasında aksaklık ve sıkıntıların baş gösterdiğini söyledi. Evden çalışmanın getirdiği bıkkınlığınsa tüm gün evde olmaktan kaynaklandığını belirten Demirel, bu kadar yoğun çalışılan bir dönem olduğunu hatırlamadığını da sözlerine ekledi. Normal zamanlarda her gün işe gelinmesinden dolayı yolda çok zaman kaybedildiğini belirten Demirel şöyle devam etti: “Pandemiden sonra belli günler evden çalışılabileceğini düşünüyorum. Çevik metoda göre çalışan departmanların sürece adaptasyonu daha kolay oldu. Hızlı karar almak ve çevik çalışmada ‘kervan yolda düzülür’ mantığının böyle durumlarda işlediğini gördük. Bu arada acenteyle çalışmanın avantajlarını da yaşıyoruz. Çünkü hepsi kendi işinin patronu olan acenteler birer şirket gibi şevkle çalışıyor. Bizse burada orkestrayı yönetiyoruz. Belki bundan sonra tüm şirketi çevik yönteme çevirebiliriz.”  

Ofis yatırımları sorgulanacak 

Demirel’in ardından söz alan AvivaSa CIO’su Fahri Arkan, bu süreçte ürünlerin uzaktan çalışmaya uygunluğunun test edildiğini ve yapılan ofis yatırımlarına gerçekten ihtiyaç olup olmadığının sorgulandığını söyledi.  

Unico Sigorta IT Direktörü Emre Bilgin de bu kadar büyük çalışma alanlarına ihtiyaç olmadığının görülmeye başlandığını ifade etti. Bilgin, “Ciddi ekonomik kayıplarımız olacak ve ihtiyaçlar değişecek. Değişen ihtiyaçları en doğru ve ekonomik biçimde karşılamamız gerekecek. Süreçler ve ürünler yeniden organize edilecek ve siber güvenlik yatırımı önem kazanacak” dedi.  

Design thinking ve agile 

Eureko Sigorta CIO’su İlker Arabacı salgın öncesi mobil, suistimal ve IP üzerinde çalıştıklarını ve son süreçte bunun faydalarını gördüklerini söyledi. Design thinking ve agile gibi metodolojileri kıymetli bulduklarını ve bir transformasyona geçtiklerini ifade eden Arabacı, salgından sonra bıraktığımız dünyayı bulamayacağımız düşüncesinde. Arabacı, “İhtiyaçlar değişecek ve muhtemelen bu kadar ofis alanına ihtiyacımız olmayacak. Evden çalışmayla birlikte verimlilik arttı ama bu da mental yorgunluğu beraberinde getirdi” dedi.  

Groupama CIO’su Serdar Birlikçi, geçen sene agile metodolojisine ve design thinking’e vakit ayırdıklarını ve inovasyon kültürünü şirkete getirmeye çalıştıklarını ifade etti. Birlikçi, “O yüzden şimdi çok farklı bir süreç yaşamıyoruz. Yapay zeka ve analitik çözümler yapıyorduk, bu dönemde bunlar önemli hale geldi” dedi. Evden daha yoğun çalışıldığını söyleyen Birlikçi, toplantıların uzadığını ve inovasyonun azaldığını öne sürdü. Birlikçi, kahve araları ve sohbet toplantılarının rahatlatıcı olduğunu sözlerine ekledi. 

Riskin tanımının önümüzdeki süreçte değişeceğini öne süren Birlikçi, “Müşteri beklentileri de farklılaşacak ve makine ve insan ilişkisi daha çok tartışılacak. Ayrıca yapay zeka ve dinamik fiyatlama öne çıkacak. Blockchain de kasko ve hasarda önemli bir gelişim alanı olacak. Biz de bu konuda deneme çalışmalarına başladık. Ayrıca ileriki dönemde işbirliğine yönelik ofisler tercih edilebilir” dedi.    

Evden çalışma verimli 

Mapfre IT Direktörü Yasemin Hügül, yıkıcı değişimin zannettiğimizden daha yakın olduğunu gösterdiğini söyleyerek, “Bu konuda yeterince vakit olmadığını görmüş olduk. Veri üretim hızı arttı ve bu veriyi hızlı işleyecek donanım ve araçlara da ihtiyaç arttı. Evden çalışma ise verimli ve buna yatkın çalışanlarla bu yeni sistem devam edecektir” dedi.  

Allianz Güvenlik Yönetimi Başkanı Aytekin Güzeliş ise, şirketlerin yüzlerce çalışana VPN hesapları verdiğini ancak bu konuda dikkatli olmak gerektiğini ileri sürdü. Güvenlik güncellemelerinin yapılması gerektiğini, çünkü bir iki günde açıkların bulunabildiğini sözlerine ekleyen Güzeliş, sistemlere zararlı ulaşımların zorlaştırılması gerektiğinin altını çizdi.