Tanfer Dinler: Sigortacılar bir an önce yan yana gelmeli

Sigorta Strateji-Sigorta Dünyası işbirliği canlı yayınlarla devam ediyor. “Sigorta Strateji Söyleşileri” başlığıyla yayınlanan serinin ilk programının konuğu, Tanfer Dinler oldu.

Şimdiye dek yüze yakın ülkede tarım ve sigortayla ilgili çalışmalar yapan Dinler, Tarım Sigortaları Vakfı’yla uzun yıllar sigortacılık sektöründe hizmet vermiş bir risk yönetmeni, aynı zamanda sosyal girişimci ve eğitmen. Sigorta Strateji yazarı ve Öğretim Görevlisi Behlül Ersoy’un moderatörlüğündeki “Covid-19 sonrası yeni dünyada sigortacıları neler bekliyor” başlıklı programda tarımın öneminden söz ederek konuşmasına başlayan Dinler, “Pandemiden sonra sadece doğru beslenme ve sağlıklı gıdaya ihtiyacımız olduğunu gördük. 1980’lerden sonra Türkiye olarak tarımı bıraktık ne yazık ki. Tarım-sanayi ortak yürüyelim dedik ama kimseye dinletemedik. Doğal kaynaklarımıza dönmek zorundayız. Dünyada ihracat bitecek yani artık mal ihraç edemeyeceğiz. O zaman üretelim ve ürettiğimizi tüketiciye yöneltelim. Tarım ve gıda da bu üretimin başında yer alıyor. Tarım ve gıda seferberliği ilan edip bu konuda acil eylem planı yapmamız lazım. Devletin tüm imkanlarını buna seferber edelim. Partiler üstü bir çalışma olsun. Çiftçinin tüm maliyetleri düşürülmeli ve şimdiye kadar olmadığı kadar desteklenmeli. . Yıllarca güneş enerjisi dedik ama geliştiremedik. Almanya’da 20 yıldır petrol ürünü kullanmadı, biodizel yapıyor. Biz de gelin doğrudan biodizel üretelim ve maliyeti düşürelim. Ortak su merkezleri yapalım” dedi.

Pandemiden ekonomimizin kötü etkileneceğini öne süren Dinler sigorta sektörünün geleceğiyle ilgili şunları söyledi: “Turizm de bitti. Bundan sonra tüm yatırımcılar tarım ve gıdaya yatırım yapacak, bunu yazın bir kenara. Buna dijital teknoloji ve eğitimi ekleyin, alın size geleceğin sektörleri. Peki sigorta sektörü bundan nasıl etkilenecek? Sigortacılar yan yana gelmeli ama gelemiyorlar. Bugün geldiniz geldiniz, yarın çok geç. Sigorta sektörü insana değer verip sosyal girişim yapmalı.”