Romanlardaki Sigortacılar 2

Romanlardaki sigortacılar yazı dizisinin ikinci bölümünde bu kez 1919 İngiltere’sine konuk oluyoruz. George Bowling isimli sigorta pazarlamacısının, I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı arasına sıkışmış trajikomik hayat hikayesi sizi derinden etkileyecek. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bankacılık ve Sigortacılık Programı Sorumlusu  Behlül Ersoy, Sigorta Strateji  için yazdı.

“Romanlardaki Sigortacılar” yazı dizimizin ilkinde, baş karakterlerini zeki, karizmatik yakışıklı ve güzel sigortacılardan yaratan Ahmet Ümit’in iki sürükleyici romanından bahsettik.

Sigorta sektöründe çalışanların, Ahmet Ümit’in çizdiği profile yakın bir topluluk olduğundan hiç şüphemiz yok. Fakat bazı yazarların bizimle aynı fikirde olmadığını söylemeliyiz.

Dünyaca ünlü bir İngiliz yazarın romanındaki baş kahraman orta yaşlı, takma dişli, kırmızı suratlı ve şişman bir adam olarak tasvir edilen bir sigorta pazarlamacısı.


Romanda, 1. Dünya Savaşı’nı görmüş bir gazi olan George Bowling ismindeki bir sigortacının hayatı, kendi ağzından ironik bir üslupla anlatılıyor. George’un sigortacılık kariyeri ise, “Uçan Semender” ismindeki sigorta şirketi için aldığı ilginç bir teklifle başlıyor.

Teklifi yapan Sir Joseph Cheam, George’a “Her zaman gayet güvenlidir, bilirsin. İnsanlar yemeğe ihtiyaç duydukları gibi sigortaya da muhtaçlar.” diyor. 1919 yılındaki sigortaya ilişkin bu tespitin, sigortacılığın adeta peygamberi olan Edward Lloyd’un İngilteresi’nde yapılması, bize çok da abartılı gelmiyor.

George Orwell’ın “Boğulmamak İçin” isimli romanından bahsediyoruz. Dünyanın en önemli yazarlarından biri olan Orwell’ı daha çok “1984”ve “Hayvan Çiftliği” ile tanıyoruz. “Boğulmamak İçin” kitabının adını paylaşmayı, yazarın diğer romanlarının gölgesinde kalmaması için özellikle sona bıraktık.


Kendimizi bir kez de Orwell’ın gözünden görmeye ne dersiniz? O zaman Covid-19 sebebiyle gönüllü karantina günlerimizde okunacaklar listesine, “Boğulmamak İçin”i de eklemeyi unutmayalım.

 

Marmara Üniversitesi’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Axa Sigorta ve Vakıflar Bankası’nda yönetici olarak çalıştı. Yüksek Lisans eğitimi sonrası kariyerine akademik alanda devam etti. Halen Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Programı Başkanlığı’nı yürütmekte olup, Osmangazi Üniversitesi Muhasebe ve Finansman Bilim Dalı’nda doktora çalışmalarına devam etmektedir.