Sektörün 5 aylık performansına hayat dopingi

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) yılın ilk 5 aylık dönemine ait sektörün prim üretim verilerini açıkladı. Türk sigorta sektörünün koronavirüs salgının en ciddi şekilde hissedildiği nisan ve mayıs aylarında nasıl bir seyir izleyeceğini gözler önüne seren verilere göre, mayıs ayı sonu itibariyle hayat dışında reel büyüme olmazken, hayat branşı %29.1 oranında bir reel büyümeye imza attı.
TSB verilerine göre yılın ilk 5 ayındaki toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %15.9 artış ile 33 milyar 104 milyon TL’yi aştı. Reel büyüme ise ilk 5 ayda %4 oldu.

5 aylık prim üretiminin 5 milyar 710 milyon lirası hayat şirketlerinden gelirken, hayat dışı sigorta şirketleri ise 27 milyar 393 milyon lira prim üretti. Söz konusu dönemde reel büyüme geçen yılın aynı dönemine göre hayat tarafında %29.1 olurken, hayat dışında ise enflasyondan arındırıldıktan sonra reel büyüme olmadı.

Söz konusu dönemde hastalık sağlık sigortalarında 4.7 milyar TL prim üretimi olurken, bu branşta reel büyüme %8 oldu. Bu branş içinde yer alan Tamamlayıcı Sağlık Sigortasında ise 5 ayda 639 milyon TL’yi aşan prim üretilirken, reel büyüme %33.1 gibi bir oranda gerçekleşti.

Trafik sigortasında %20’i aşan reel küçülme

Sektörün amiral gemisi olan zorunlu trafik sigortalarında ise ilk 5 ayda 7 milyar 497 milyon TL üretim olurken bu branşta geçen yılın aynı dönemine göre %11.2’lik küçülme reelde de %20.2’lik ciddi bir küçülme yaşandı. Kasko branşında da söz konusu dönemde reelde %10.3’lük bir küçülme yaşandı. Kaskoda 5 ayda prim üretimi 3.8 milyar TL oldu.

Sektörün ilk 5 aylık prim üretim verilerine  buradan https://www.tsb.org.tr/resmi-istatistikler.aspx?pageID=909 ulaşabilirsiniz.

Katılım sigortacılığı reelde küçüldü

Öte yandan TSB, 2020 yılı Mayıs sonu itibarı ile katılım sigortacılığı toplam prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %9,4 artış ile 1 milyar 725 milyon TL olarak gerçekleşirken, katılım sigortacılığında enflasyondan arındırıldıktan sonra geçen yılın aynı dönemine göre %2’lik bir reel küçülme yaşandı.