SİGMA Raporu: Gelişmekte olan pazarlarda prim artışı sürecek

Swiss Re Institute’un son SİGMA raporuna göre, sigorta endüstrisinin bu yılki COVID-19 kaynaklı küresel ekonomik durgunluğun üstesinden gelmeye hazırlandığı belirtilerek, gelişmiş pazarlardaki (hayat ve hayat dışı) toplam prim hacimlerinin bu yıl% 4 küçüleceği tahmin ediliyor. Gelişmekte olan pazarlarda prim artışı ise 2020’de % 1 ve 2021’de% 7 artarak her iki yılda da pozitif kalmayı sürdürecek.

Swiss Re temsilcileri, bu yılki durgunluğun 1930’ların Büyük Bunalım’dan daha derin olacağını, ancak kısa ömürlü olacağına dikkat çekti. Rapora göre, ekonomik durgunluk, sigorta talebinde ciddi bir düşüşe neden olacak. 2019 yılında % 2,2 oranında büyüdükten sonra, küresel yaşam primlerinin 2020 yılında% 6 oranında daralması bekleniyor. Hakim ve düşük faiz oranları nedeniyle tasarruf ürünleri daha fazla etkilenecek, mortalite ile ilgili teminatlar daha istikrarlı olacak.
Rapora göre, hayat dışı sektör daha iyi gidecek ve küresel primlerin 2019’da% 3,5 büyüdükten sonra geniş ölçüde yatay (% -0,1) olacağı tahmin ediliyor. Hayat dışı dönemde daha iyi göstermenin temel nedeni COVID-19 krizinin prim büyümesini destekleyen sektördeki güçlü seyir. Ticaret ve denizcilik, havacılık ve kredi gibi seyahatle ilgili sigorta işlerinde primler en çok etkilenecek. Mülkiyet ve tıbbi işler daha istikrarlı olacak.

Ancak, toplam prim hacimleri, küresel ekonomide daha uzun süren toparlanmanın yanı sıra, 2021 yılında kriz öncesi seviyelere dönecek. Çin liderliğindeki ekonomiler, sigorta piyasası geri dönüşünü destekleyecek.

Swiss Re Grup Baş Ekonomisti Jerome Jean Haegeli, “Sigorta endüstrisi COVID-19 liderliğindeki ekonomik gerileme karşısında esneklik gösteriyor. Prim kayıplarının büyüklüğü, 2008-09 yıllarında küresel mali kriz sırasında görülene benzer olacaktır. Küresel ekonominin aksine, güçlü bir V- sigorta primlerindeki toparlanmanın şekillenmesi, dünyanın şu anda şimdiye kadarki en derin durgunluğun içinde olduğunu dikkate alan dikkat çekici bir göstergedir” dedi.

Raporun orjinal haline ulaşmak için:  World insurance: riding out the 2020 pandemic storm