AM Best: Lübnan’daki patlama ülke sigortacılığına da darbe vurdu

Sigorta derecelendirme kuruluşu AM Best, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta liman patlamasının ülke sigortacılığına ilişkin yorumlarında, patlamanın nedeninin halen araştırılmakta olduğunu belirterek durum ilerledikçe, yerel sigorta piyasası üzerindeki muhtemel etkinin netleşebileceğini fakat bu aşamada belirsizliğin hakim olduğunu açıkladı.

Lübnan’daki mülkiyet sigortası penetrasyon oranlarının düşük olduğuna dikkat çekilirken, Lübnan sigorta endüstrisinin sadece üç segmentin hayat, sağlık ve motor branşının hâkim olduğu küçük bir piyasa olduğu ifade edildi. Mevcut en son verilere göre, bu segmentler 2018’de Lübnan’ın brüt yazılı priminin (GWP) neredeyse % 85’ini oluşturdu.

Bununla birlikte, sigortacılar, daha karlı ürünleri çapraz satarak daha zayıf performans gösteren motor işlerini dengelemek için poliçe sahipleriyle ilişkilerini geliştirirken, 2018’de toplam GWP’nin% 6’sını oluşturan emlak sigortası büyüyen bir çizgi haline geldi. Ülkenin en işlek, en zengin bölgelerinden birinde meydana gelen patlama ve hasarın büyüklüğü göz önüne alındığında, AM Best, olayın Lübnan’da zaten zayıf olan sigorta sektörünün büyük darbe alacağı öngörüsünde bulundu.

AM Best tarafından Mart 2020’de yayınlanan “Lübnan Sigorta Piyasası Belirsizlikle Yüzleşiyor” başlıklı pazar segmenti raporunda ise ülkedeki iç huzursuzluğun ve balonlaşan kamu borcunun ekonomik belirsizlik düzeyini artırdığı ve Lübnan’ın sigorta piyasasının kredi kalitesini olumsuz etkilediği belirtilmişti.