Beyrut patlamasında hasarların % 30’u sigortalı

Lübnan Sigorta Şirketleri Birliği (ACAL), 4 Ağustos’ta Beyrut limanında meydana gelen yıkıcı patlamadan kaynaklanan hasarların yaklaşık % 70’inin sigorta kapsamında olmadığını açıkladı.

Lübnanlı yayın organı Al Roeya’da yer alan haberde, ACAL’ın ön tahminlerine göre, sigortalı hasarların değerinin 2 milyar doları aşabileceği veya patlamadan kaynaklanan 5 milyar ile 10 milyar dolar arasındaki toplam hasarın yaklaşık % 30’unu aşabileceği bildirildi.

Patlamanın nedeni hakkında soruşturma yürütülüyor. Sigorta tazminatının nedenle bağlantılı olduğu belirtilirken, patlamanın bir terörist veya savaş eyleminin sonucuysa, sigortacılardan alınan tazminat, terörizm, siyasi risk veya savaş hasarlarını teminat altına alanlarla sınırlı olacağı belirtildi.

ACAL Başkanı Elie Tarabay, patlamanın deniz sigortası sektörü üzerindeki etkisinin, gayrimenkul ve otomobil dahil olmak üzere emlak sigortası sektörü üzerindeki etkisinin birkaç kilometre yarıçap üzerinden sınırlı olduğunu belirtti. Tahmini olarak gemi ve kargo kayıplarının ise yaklaşık 200 milyon dolara ulaşabileceği belirtildi.

Haberde Beyrut limanının iki bölümden oluştuğuna dikkat çekilirken, bunun yeni gemilere yönelik yeni bir alan ve hala kabul eden gemiler ve tamamen yıkılan eski bir bölge olduğu belirtildi. Patlama liman bölgesindeki bir depoda güvensiz bir şekilde depolanan 2.750 ton amonyum nitratın patlaması nedeniyle meydana gelmişti.