“Sektörümüz pandemi sonrası büyüme yollarını arıyor”

Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, sigorta sektörünün COVID-19 sonrası döneme bakarak tekrar büyüme yolları aradığını söyledi.

Uğur Gülen, linkedin hesabından “COVID-19 sonrası dönemde sigorta sektörü için olası büyüme alanı ” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Gülen’in yazısı şöyle:

Birçok sektör COVID-19 krizinden ciddi ölçüde olumsuz etkilendi. Büyüme planları alt üst oldu. Krizin yarattığı etkinin boyutu ve ne zaman sonlanacağı bilinmiyor ancak mevcut koşullarda yeni büyüme yolları aranıyor. Bizim sektör de COVID-19 sonrası döneme bakıyor, tekrar büyüme yolları arıyor.

Reasürans devi Swiss Re’nin en son hazırladığı Sigma raporu bir büyüme yolunu ortaya koydu. Sigorta sektörü için COVID-19 krizinin sona ermesiyle birlikte büyümenin en önemli itici gücü altyapı geliştirme yatırımları olacak gibi görünüyor. Rapor, geleceğe yönelik projeksiyonlar yaparak sektörün olası yol haritasını çıkartıyor. Bizim için önemli projeksiyonlardan biri önümüzdeki 20 yıl boyunca gelişmekte olan pazarlarda yılda 2,2 trilyon ABD doları altyapı yatırımı yapılacak olması. Bu miktar gelişmekte olan ülkelerin, GSYİH’lerinin yüzde 3,9’unu oluşturuyor.

Bu kapsamda, enerji sektörünün, özellikle de yenilenebilir enerji, akıllı ve esnek altyapı ile sağlık hizmetlerine yönelik tesislerin güçlü bir yatırım çekmesi bekleniyor. Peki, altyapı yatırımları sigorta sektörünü nasıl büyütecek?

Sigma raporu, gelişmekte olan pazar altyapısının sigorta şirketlerinin de aralarında olduğu uzun vadeli yatırımcılar için yıllık 920 milyar dolarlık bir yatırım fırsatını temsil ettiğini ortaya koyuyor. Altyapı projelerinin inşaat ve işletme aşamalarının, mühendislik, emlak ve enerji alanlarında sigorta çözümleri açısından yeni bir talep yaratacağının altı çiziliyor.

Swiss Re Grup Baş Ekonomisti Jerome Jean Haegeli, altyapı harcamalarının COVID-19 salgını sonrasında ekonomik büyümeyi başlatan önemli bir unsur olacağını ve gelecek on yılda da güçlü ve sürdürülebilir büyümeye yardımcı olacağını düşünüyor ve “Altyapı harcamalarının büyük bölümü aynı zamanda global ekonomik büyümenin lokomotifi olmasını beklediğimiz gelişmekte olan Asya’da olacak” diyor.

Sigma raporunun ortaya koyduğu bir başka dikkat çekici nokta daha var.

Sigma, gelişmekte olan en büyük yedi pazar olan Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Meksika, Rusya ve Tayland’da öngörülen yatırım seviyelerine dayanarak önümüzdeki 10 yılda toplam 50 milyar doların üzerinde bir prim fırsatı oluşacağını tahmin ediyor. Bu primi yaratacak iş alanları arasında 22 milyar dolarlık inşaat primleriyle mühendislik ilk sırada geliyor. Operasyonel aşamada, emlak primlerinin 19,4 milyar dolara ulaşacağı hesaplanırken, yenilenebilir enerji projelerinden elde edilen primlerin de yaklaşık 9,7 milyar dolara ulaşacağı ifade ediliyor. Ayrıca denizcilik ve mali mesuliyet sigortası talebi de artış göstereceği düşünülen alanlardan…

Rapor, Çin’in dünyanın 2030’ların ortalarına kadar dünyanın en büyük sigorta pazarı olacağının altını çiziyor. “Bu süreçte Çin altyapı ile ilgili sigorta işinin en yoğun olduğu ülke olarak, gelecek 10 yılda primlerin yüzde 60’ını oluşturacak” deniliyor.

Altyapı yatırımlarının, sektör yöneticilerinin üzerinde düşünmesi ve planlama yapması gereken bir alan olduğu açık.

KAYNAK

https://www.swissre.com/media/news-releases/nr-20200617-sigma-3-2020.html