“İkinci yarı performansını sağlık ve oto belirler”

Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gören, “Sektörün ilk yarıda yakaladığı büyüme oranının yılın ikinci yarısında ekonomideki gelişmeler paralelinde şekilleneceğini düşünmekteyiz. Bu çerçevede sağlık ve oto sigortalarının gelişimi yılın ikinci yarısındaki sektörün performansını belirlemede etkili olacaktır. Sektörün %15-20 bandında bir artışla yıla devam edeceğini beklemekteyiz.” dedi.

*****

Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Fatih Gören, 2020 yılının ilk 6 aylık döneminde hayat dışı sigortacılık sektörü %15 büyürken, Anadolu Sigorta’nın %18 civarında bir prim artışına ulaştığını söyledi. Gören şöyle devam etti: “2020 yılının 2. çeyreğinde Nisan ve Mayıs aylarında salgın etkisi ile özellikle araç sigortalarındaki yavaşlama, Haziran ayında hem söz konusu iki ayda yenilenmeyen poliçelerin düzenlenmesi, hem de kredi faizlerindeki düşüş neticesinde artan araç satışlarıyla salgın öncesi seviyelere oldukça yaklaşmıştır. Benzer şekilde konut satışlarında kredilerdeki canlanmaya paralel yaşanan artış konut ve DASK sigortalarına ihtiyacı da beraberinde getirmektedir. Sağlık sigortasında ise sektörün iyi bir sınav vererek covid teminatını poliçelerde kapsama alması ile sağlık sigortaları talebine devamlılık bu dönemde de sağlanmıştır.”

Sektörün ilk yarıda yakaladığı büyüme oranının yılın ikinci yarısında ekonomideki gelişmeler paralelinde şekilleneceği görüşünde olan Gören, bu çerçevede sağlık ve oto sigortalarının gelişiminin yılın ikinci yarısındaki sektörün performansını belirlemede etkili olacağını belirtti. Gören, sektörün %15-20 bandında bir artışla yıla devam edeceğini, Anadolu Sigorta’nın büyümesinin de sektörle uyumlu olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Pandemiden etkilenmesi muhtemel branşlar

Fatih Gören pandemi sonrası sektörel beklentilerini ise şu şekilde açıkladı: “Salgın hastalıkları kapsayan sağlık ve seyahat poliçeleri ile ilgili bir piyasa oluşması muhtemel görünüyor. Ayrıca salgına bağlı, iş durması ve kâr kaybı gibi teminatlara yönelik de talepler olacaktır. Salgın, bireylerde sağlık sigortalarına yönelik bilinci arttırırken, ticari işletmeler açısından da Ticari Alacak Sigortasını öne çıkardı. Salgının işletmelere yaşattığı olumsuz deneyim, bu sigortaya verilen önemi yakın gelecekte daha da arttıracaktır. Bunların yanında, evden çalışma, uzaktan eğitim gibi sebeplerle çevrimiçi olma sürelerinin artmasıyla birlikte, hem bireyler hem de şirketler için siber güvenliğin ön plana çıktığını da görüyoruz. Bu doğrultuda, siber güvenlik sigortalarında artış yaşanmasını bekliyoruz. Son dönemde araç satışlarına olan talebin devamı da yarattığı sigorta potansiyeli açısından önem arz etmektedir.”