“Türkiye Sigorta küresel rekabette sektörü zirveye çıkartacak”

Kamu sigorta şirketlerinin Varlık Fonu çatısı altında birleşmesi tamamlandı. Sigorta şirketleri Türkiye Sigorta Anonim Şirketi adı altında, emeklilik ve hayat şirketleri ise Türkiye Hayat ve Emeklilik Anonim Şirketi adı altında birleştiler.

Tarihi birleşme için bugün Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın katılımları ile gerçekleştirilen tanıtım toplantısında ekonomi dünyasından birçok isimde yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantıda yaptığı konuşmasında törenin ülke ekonomisi ve sigortacılık için tarihi önemde olduğunun altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: ” Varlık Fonu dört yılda güçlü bir portföye ulaştı. Bugün de sigorta sektörüne yeni bir vizyon kazandıracak stratejik bir hamleyi hayata geçiriyoruz. SEDDK ve Türk Reasürans’ı kurarak bu konuda iki kritik adım attık. Kamu sermayeli şirketlerin birleştirilmesiyle bu sürecin eksik kalan yanını da tamamlamış oluyoruz. Bundan sonra kamu sigorta şirketleri Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik adıyla yoluna devam edecektir. 15 milyon müşteriye hizmet veren, ülkemizin en büyük şirketini tesis ediyoruz. Bu vesileyle Türkiye Sigorta sektörünü çok daha rekabetçi bir hale dönüştürüyoruz. Sigorta ve emeklilik sektörü ne kadar fon biriktirirse ülkemize o kadar faydalı olacaktır. Özellikle hayat sigortası düşük maliyetli fon katkısı sağlıyor. 154 milyar liralık BES’in de etkisiyle reel sektöre uzun vadeli ve düşük maliyetli kaynak sağlanabilecektir. Şirketlerin birleşmesi verimliliği artıracak ve maliyetleri düşürüp sektöre dinamizm kazandıracaktır. Sektör yeni ürün geliştirmekte yetersiz kalmaktadır. Türkiye Sigorta yeni ürün ve vizyon açısından bir misyon yüklenecektir. Sigorta ve emeklilik bakımından bölgesel şirket yolunda bir adım attık. Türkiye Sigorta’nın küresel rekabette sektörü zirveye çıkarmasını ümit ediyorum.”

Sigorta sektörünü dünyadaki 39’unculuktan daha yukarıya çıkaracağız

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise yaptığı konuşmada, sigorta ve emeklilik sektörünün ekonomik istikrar için kritik önemde olduğunu belirterek, “Stratejik sektörler arasına sigortayı aldık. Yakın zaman içinde yeni ekonomik plan hedefleri içinde önce SDDK sonra da Türk Re’yi kurduk. Bu hamlelerden arz edilen verimi alabilmek için piyasa yönlendirici bir sigorta şirketi olarak Türkiye Sigorta kuruldu. Kamunun gücü ve Varlık Fonu’nun verdiği güvenle bölgesel ve küresel rekabette Türkiye Sigorta güçlü bir piyasa oyuncusu olacak. İstikrarlı büyüme adına önümüzdeki dönemde Türk sigorta sektörünü küresel rekabette daha iyi bir noktaya taşıyacağından eminiz. Sigorta sektörünü dünyadaki 39’unculuktan daha yukarıya çıkaracağız. Finansal piyasalarda iyileşmeye katkı sağlaması noktasında daha ciddi bir noktaya ulaşacak. Türkiye güçlü ekonomisiyle dünya ekonomilerinin krizden geçtiği bu dönemde yatırım ve projelerine hatta stratejik hedeflerine hız kesmeden devam ediyor. Bir yatırım malı olan bir sermaye malı olan fonlama açığı oluşturmayan altını kenara koyduğumuzda cari açığımız düşmeye devam ediyor. Katma değerli üretime ve istihdama dayalı büyümeye devam ediyoruz” dedi.

Atilla Benli: Sigortacılığı yeniden tanımlamak ve öncü olmak istiyoruz

Türkiye Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Benli toplantının açılışında yaptığı konuşmada, 2020 yılının en büyük birleşmesinin pazar paylarını artırarak hayata geçirdiklerini belirterek şunları söyledi: “Türkiye sigorta olarak toplam 38 bölge 2620 çalışan 15 milyon müşteriye hizmet veren Türkiye’nin en büyük sigorta ve emeklilik şirketiyiz. Sigortacılığı yeniden tanımlamak ve öncü olmak istiyoruz. Hedefimiz üretim ve kârlılıkta sürdürülebilir olmak ve Türkiye dışında da faaliyette bulunan sigorta şirketi olmak. Güvene ihtiyaç olan her alanda çözümlerimiz ile orada olacağız. Türk sigortacılık ve emeklilik sektörümüzü dünyada hak ettiği yere getirmek için var gücümüzle çalışacağız. Türkiye Sigorta’nın devletimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. ”

Zafer Sönmez: Sigorta ve emeklilikte önemli bir noktaya gelmiş bulunuyoruz

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Zafer Sönmez ise “Sigorta penetrasyonunu artırmak bankacılık dışı finansal sektörün payını yükseltmek, Türkiye’nin tasarruf payını artırmak, amaçlı çıktığımız yolda önemli bir noktaya gelmiş bulunuyoruz. Tasarrufun artırılması için sigorta sektörünün gelişmesi gerekmektedir. Bu yolda elimizden gelenin en iyisini yaparak bu platformu ülkemizin gurur duyacağı şekilde elementer, hayat emeklilik ve islami sigorta alanlarında bölgesel ve küresel sigorta lideri seviyesine ulaştıracağımıza inancımız tam.” şeklinde konuştu.