SAS’ın analitik çözümleriyle ‘yarının ötesi’ne yolculuk

Dünya analitik lideri SAS’ın geleneksel küresel forumlarının “Orta ve Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika” bölümünü bu yıl pandemiden dolayı sanal ortamda gerçekleştiriyor. 23-25 Kasım tarihlerinde #BeyondTomorrow etiketiyle düzenlenecek buluşmanın “keynote speaker”ları ise Raymond Kurzweil, Rik Vera, Richard Van Hooijdonk, Jim Goodnight, Oliver Schabenberger ve Shukri Dabaghi. https://www.sas.com/sas/events/20/beyond-tomorrow/registration.html

“Yarına hazır olmaktan öteye geçmeliyiz”

SAS Kıdemli İş Çözümleri Müdürü İlkay Aydoğdu

Toplantıyla ilgili bilgi aldığımız SAS Kıdemli İş Çözümleri Müdürü İlkay Aydoğdu, sigorta sektörüyle ilgili bölümlerin de olacağı uluslararası sanal etkinliğin temasını belirlerken, ‘Yeni gerçeğe ne kadar hazırız ve nasıl dayanıklılık kazanacağız?’ sorusuyla işe başladıklarını söyledi. Ayrıca, “Hızla değişen müşteri taleplerine, pazar beklentilerine nasıl cevap vereceğiz?” sorusunun da öncelikli olduğunu aktaran Aydoğdu, “Bu sebeple düşündük ki, bugüne ya da yarına hazır olmaktan öteye geçmeli, yıkıcı etkilere hazır olmak üzere öngörülü olmalı, stratejimizi bu doğrultuda oluşturmalıyız” dedi.

“Richard Van Hooijdonk ve Rik Vera’yı kaçırmayın”

İlkay Aydoğdu etkinliğin içeriğiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Etkinlik boyunca, bu zorlu zamanlarda meslektaşlarımızın veri bilimi ve ileri analitik alanındaki deneyimlerini dinleme, yaptıkları çıkarımlar kapsamında etkileşim kurma ve canlı olarak sorular yöneltme şansına sahip olacağız. Aynı zamanda katılımcılarımız SAS uzmanlarıyla bire bir toplantılar planlama, tercih ettikleri analitik konular hakkında detaylı ve uygulamalı görüşmeler organize etme fırsatı yakalayacaklar. Ek olarak, misafirlerimiz açılış konuşmacılarımızdan insan cyborg, fütürist Richard Van Hooijdonk ve gelecek temalı konuşması için Rik Vera’yı muhakkak dinlemeliler.”

Sigorta bölümü 24 Kasım’da

Aydoğdu, Beyond Tomorrow etkinliğinin 24 Kasım’da gerçekleşecek “Industry Talks” bölümlerinde, CEMEA bölgesi ve Türkiye’den uzmanların sigortacılıkta analitik trendleri ve kullanım alanlarını paylaşacağını aktardı. Aydoğdu ayrıca, aralarında Eureko Sigorta’nın da yer aldığı davetlilerin SAS ürünlerini nasıl kullandıklarını ve ne tür faydalar elde ettiklerini anlatacakları bölüme sektör temsilcilerinin dikkatini çekti. https://www.sas.com/sas/events/20/beyond-tomorrow/registration.html

Sigortacılık için yeni analitik çözümler

SAS’ın sigorta sektörü için önerdiği çözümlerde önemli geliştirmeler yaptığını da aktaran Aydoğdu, suiistimal konusundaki yenilikleri şöyle açıkladı: “Suiistimal tespiti çözümlerimizde kullanılan görsel ağ analizi teknolojisi, hasar dosyası etrafındaki ağı daha hızlı ve etkin analiz etme imkanı sunuyor. Buna ek olarak, suiistimal tespit kuralları ve modellerinin diğer sistemlere cevap verme süreleri önemli ölçüde azaltılarak, tespit süreçlerinin etkinliği arttırılıyor.”

Aktüerya ve fiyatlamada analitik yenilikler

İlkay Aydoğdu, SAS’ın IFRS17 regülasyonuna özel olarak geliştirdiği çözümün sigorta şirketlerinin regülasyona uyumunu hızlandırdığını söyleyerek, “Ayrıca, Avrupa ve Amerika’da aktüeryal modellerin transformasyonuyla ilgili önemli referans projeler gerçekleştirdik. Bu sayede analitik ve modelleme teknikleriyle daha önce aylar süren tarife geliştirme süreçleri kısaltılarak, sigorta şirketlerinin rekabetçi piyasa koşullarında hızlı ve dinamik fiyatlama yapmaları sağlandı. Aynı zamanda bireysel sigortalarda müşteri verisi kullanılarak, özellikle dijital sigorta şirketlerinde, müşteri davranış ve ihtiyacına özel dinamik fiyatlama süreçlerinin işletilmesi sağlandı” dedi.

İlkay Aydoğdu, sigorta şirketlerinin pandemi etkisinde yeni normale ayak uydurma yolunda attığı adımları ise şöyle değerlendirdi: “Geçtiğimiz sekiz ay boyunca, sigorta şirketleri uzaktan çalışma, hasar süreçlerinde kağıtsız ortam ve uzaktan satış konularındaki projelere hız verdi. Ayrıca müşteri deneyiminin iyileştirilmesi ve müşteri davranışına uygun fiyatlandırmada veriden ve analitikten faydalanacakları projeleri başlattıklarını gördük. Şirketlerin, dijitalleşmenin hızlanması ve veriden elde edilecek faydanın arttırılması projelerine bütçe ayırmaları gerekiyor. Akabinde, veri ortamları hızlıca gözden geçirilerek, en çok yatırım getirisi sağlayacak veri projelerinin tanımlanıp başlatılması geliyor.”

Dijital dönüşüm için veriyi merkeze almak

Dijital dönüşüm için sistemlerin veri odaklı kararlar almak üzere geliştirilmesinin şart olduğunu SAS’ın sürekli vurguladığını ifade eden Aydoğdu bu konuda şunları söyledi: “Müşterilerimizin başarı hikayelerinden de görüyoruz ki, veriyi merkeze alan kurumlar hızlı aksiyon alıp değişimlere rahatlıkla göğüs geriyor. Günümüzde dünyanın önde gelen şirketlerinin yer aldığı listelere baktığınızda, bu yolculuğa erken başlayanların rakiplerinin önüne geçtiğini görmek de mümkün.”