Fitch: Türk sigortacıların finansal gücü baskı altında

Fitch Ratings, Türk sigortacıların Finansal Güç notlarının, Türk devlet ve Türk bankalarının notlarındaki olumsuz görünümden dolayı baskı altında olduğunu belirtti.  Fitch, bununla birlikte, bankaların aksine, sigortacıların borçlarının çoğunlukla yerel para birimi cinsinden olması ve sektörün teknik kârlılığının koronavirüs salgınına rağmen güçlü olması nedeniyle lira dalgalanmasına sınırlı maruz kalmakta olduğunun altını çizdi.  Fitch, COVID-19 salgınına rağmen Türk sigorta şirketlerinin teknik karlılığının ise yarı yılda güçlü olduğunun altını çizdi.

Türk sigorta şirketleri yatırımları çoğunlukla bankalar başta olmak üzere yerli yatırım araçlarına yapmakta. Fitch, “Türk Sigortası: Yönetilebilir Salgın Etkiye Rağmen Puanlar Baskı Altında” adlı raporunda, Türk devleti ve Türk bankalarının derecelendirmelerindeki olumsuz görünümlerin, doğrudan sigortacıların varlık kalitesi ve çalışma ortamı değerlendirmesine ve sigortacıların derecelendirmelerine etki ettiği belirtildi. Fitch, bu nedenlerle sonuç olarak olumsuz bir görünümde açıklamasında bulundu.

Fitch, Türkiye’nin ‘BB-‘ kredi notunu Ağustos 2020’de negatife revize etti. Bunun nedeni, büyük ölçüde düşük döviz rezervleri, zayıf para politikası kredibilitesi, negatif reel faiz oranları ve büyük bir cari açık olarak gösterildi.

Teknik karlılık güçlü

Fitch, COVID-19 salgınına rağmen Türk sigorta şirketlerinin teknik karlılığının 1Y2020’de güçlü olduğunu belirtti. Raporda, hayat dışı sektörde zarar oranının (tazminat / prim) 2019’da % 78’den % 67’ye düştüğü ve birleşik oranın (hasar ve giderlerin prime oranı)% 100’ün altına inerek teknik bir kara işaret ettiği belirtildi. Bu güçlü teknik karlılığın trafiğin daha az olduğu ve sağlık hizmetlerinde bir yavaşlamanın olduğu bahardaki karantina sırasında daha az motor ve sağlık sigortası taleplerinden kaynaklandığının altı çizildi. (talepler 2021’de normalleşebilir olsa da). Buna ek olarak, sektör, diğer pazarlarda pandemiye bağlı önemli tazminat taleplerine yol açan iş kesintisi sigortasına çok düşük maruz kalmakta olduğu ifade edildi.