Richard Van Hooijdonk: Hata yapmaktan korkan şirketler geleceği yakalayamaz 

Analitik ve yapay zekâ lideri SAS tarafından 23-25 Kasım’da Orta ve Doğu Avrupa, Rusya, Türkiye, Orta Doğu ve Afrika’nın önde gelen kuruluşlarını ve iş liderlerini bir araya getiren “Beyond Tomorrow” sanal konferansı insan cyborg ve fütürist Richard Van Hooijdonk’un açılış konuşmasıyla başladı. https://www.sas.com/sas/events/20/beyond-tomorrow/registration.html 

Kredi kartı yerine gülümseme 

Richard Van Hooijdonk, 85 ülkeden katılımcıların takip ettiği konuşmasında, COVID-19’un tüm olumsuzlukların yanı sıra, yaşantımıza teknolojiyle birlikte getirdiği olumlu özelliklerden bahsetti. Yapay zekanın hayatımıza getirdiği kolaylıkları market örneğiyle anlatan Van Hooijdonk, “İleride marketten istediğiniz ürünü alıp gidecekseniz ve plastik kartla ödemenize gerek kalmayacak. Ödeme, yüz okuyucuya gülümsemenizle gerçekleşecek. Mağazaya gidip ayakkabıyı yerinde denemek yerine sanal ortamda deneyebileceğiz. Amazon 15 dakikada dronle siparişimizi gönderecek. Robotek kullanımı 2022’ye kadar ikiye katlanacak. Sürücüsüz araçlar kaza yapmayacak ve bu yüzden sigortaya ihtiyaç olmayacak” dedi.  

Van Hooijdonk insurtechlerden de bahsetti ve Lemonade’in yapay zeka sayesinde yüzde 10 ucuza sigorta sattığını ve Munich Re gibi dev bir reasürans şirketi tarafından reasüre edildiğini söyledi.  

İleride 5G teknolojisi değil, 6G, hatta 7G kullanacağımızı söyleyen Richard Van Hooijdonk, “Hızlı teknoloji bunu gerektiriyor. Kablo ortadan kalkacak ve uydudan internete bağlanacağız” diye konuştu.  

Değişime ayak uyduranlar ayakta kalır 

Van Hooijdonk, bugünkü mesleklerin yüzde 80’inin önümüzdeki 20 yılda makineler tarafından yapılacağı tahmininde bulunarak şöyle devam etti: “Ancak, yapay zeka kesinlikle insanla ilgili bir kavram ve bunun için daha çok insan yetiştirmeliyiz, çocuklarımızı buna göre yönlendirmeliyiz. Etik, alçak gönüllülük ve dürüstlük gibi insani değerler daha da önem kazanacak. Asıl önemli olansa teknoloji sayesinde mutlu bir toplum oluşturmak. Günümüzde sensörle çalışan bazı temizlik aletleri siyahların ellerini görmüyor veya sürücüsüz araçlar sadece beyazları fark ediyor. Bu ayrımcılıklar ortadan kalkacak. Değişim kritik bir kavram ve insanlar belirsizlikten dolayı değişimi sevmezler. İnovasyon için yeni tip insana ihtiyaç var. Bir yılda teknoloji yüzünden yeteneklerimizin yüzde dördünü, on yıl sonra yarısını kaybedeceğiz. Eğitim sistemini değiştirmeliyiz. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg ve Tesla CEO’su Elon Musk gibi insanlara ihtiyacımız var. Çocukları ona göre yetiştirmeliyiz. Tutkulu ve meraklı olmalıyız. Darwin’in dediği gibi, en güçlü olanlar değil, değişime ayak uydurabilenler ayakta kalıyor. Adaptasyon en önemli yetenek. İyi bir ekosistem kuran şirketler hayatta kalacak. Ayrıca hatadan korkulmaması gerekiyor, hatadan korkan şirketler gelişemez.”