İzmir Depremi için yarım milyar liralık sigortalı hasar tahmini

Zürih merkezli afet sigortası veri sağlayıcısı PERILS, 30 Ekim’de Türkiye’yi vuran İzmir Depremi için ilk sigortalı zarar tahminini açıkladı. Etkilenen sigorta şirketlerinden toplanan hasar verilerine göre sigortalı zarar 6,9 büyüklüğündeki deprem için 532 milyon TL (66 milyon $) olarak hesaplandı.

Depremden 14 il etkilenirken,  sigorta kayıplarının çoğu özellikle Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir’de meydana geldi.

Depremin tetiklediği küçük bir tsunaminin yol açtığı motor ve deniz tekne iş kollarında da kayıplar meydana geldi. Bunlar, sigortalı kaybın küçük bir bölümünü temsil ederken bunlar PERILS zarar tahminine dahil edilmedi. Depremden kaynaklanan sektör kaybı şu anda PERILS’in Türkiye için 243 milyon dolarlık zarar kapma eşiğinin altında iken, olayın yerel ve uluslararası medyada öne çıkması, şirketin standart raporlama kriterlerine bir istisna yapmasına neden oldu. Şirket, herhangi bir önemli kayıp gelişimi için olayı izlemeye devam ediyor ve kayıp yakalama eşiğinin aşılması durumunda kayıp tahminlerinin güncellemelerini yayınlıyor.