“VHV olarak 2021 yılı için kararlılık ve inancımızı koruyoruz”

VHV Reasürans CEO’su Maximilian Stahl, “Türkiye’ye yatırım yaptığımız günden bu yana her yıl sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme başarısı gösterdik. Bu başarıyı 2020 yılında da tekrarlamaktan mutluluk duyuyoruz. VHV Grubu’nun gücü ve desteğiyle 2021 yılında da tüm zorluklara rağmen, hedeflerimize ulaşma noktasında kararlılık ve inancımızı koruyoruz” diye konuştu.

VHV Reasürans, 2020 yılını hedefleri doğrultusunda geride bırakırken, CEO Maximilian Stahl, 2020 yılının başta Covid-19 salgını olmak üzere, pek çok açıdan gerek VHV Reasürans gerek sektör için zor bir yıl olduğunu belirterek, “2021 yılının ise özellikle ilk yarısının da zorlu geçeceği, yılın ikinci yarısında ise daha dengeli bir seyir izleneceğini öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

VHV Reasürans CEO’su Maximilian Stahl, 2020 yılına yönelik değerlendirme ve 2021 yılı beklentilerini paylaştı. Sigorta sektörünün gelişiminin bir ülkenin genel ekonomik durumu ile doğrudan bağlantılı olduğunun altını çizen Maximilian Stahl, geride bıraktığımız 2020 yılının tüm dünyada etkisini sürdüren Covid-19 salgını nedeniyle ülkelerin sosyal yaşamları yanında ekonomilerinde de derin yaralar açılan bir yıl olarak hatırlanacağını söyledi. 2020 yılında hedefledikleri büyüme oranlarını, zorlu bir yıl olmasına rağmen yakaladıklarını ifade eden Stahl, “Mart ayından bu yana evden çalışma şekline dönmüş olsak da, tüm çalışma arkadaşlarımızın büyük bir özveriyle çalışmalarının sonucunda, Türkiye’ye yatırım yaptığımız günden bu yana her yıl sektör ortalamasının üzerinde bir büyüme başarısı gösterdik. Bu başarıyı 2020 yılında da tekrarlamaktan mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.

Sektörümüzün hızlı aksiyonu güven artırdı

Türk sigorta sektörünün tüm zorluklara rağmen 2020 yılında reel büyüme başarısı gösterdiğini ifade eden Stahl, “Covid-19 salgını, yıl içinde yaşanan deprem, sel vb doğal afetler sigortanın önemini gözler önüne seriyor. Özellikle geride kalan yılda, sigorta sektörünün tüm paydaşlarıyla birlikte gerçekleşen riskler karşısında hızla aksiyon almasının sigortaya olan güveni artırmada önemli bir kazanım olduğunu düşünüyoruz. Kontrollü sosyal hayata geçtiğimiz haziran ayı itibarıyla trafik-kasko gibi çoğu segmentte normale dönüşler gözlemledik. Oto branşlarında azalan hasarlar, başta sağlık olmak üzere, alacak, kefalet, genel zararlar gibi branşlarda yaşanan talep artışlarıyla birlikte sektörümüz geride kalan yılda % 10’a yakın bir reel büyüme elde etti.” dedi.

“Tüm dünya genelinde oldukça zorlayıcı bir süreçten geçiyoruz” diyen Stahl sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu zorlu süreçte sigorta sektörü olarak sorumluluklarımızı yerine getirerek önemli bir sınavı başarılı bir şekilde geçirdiğimizi düşünüyorum. VHV Reasürans olarak ise Türkiye’de yerleşik bir şirket olmanın verdiği sorumluluğumuzu eksiksiz bir şekilde yerine getirerek sektör olarak alınan tüm aksiyonların içinde yer aldık.”

Güçlenerek ilerliyoruz

VHV Grubu’nun maddi ve manevi gücü ve desteğinin her zaman yanlarında olduğuna dikkat çeken Maximilian Stahl, “Hedeflerimize ulaşma yolunda emin adımlarla ve güçlenerek ilerliyoruz. 2021 yılı için kararlılık ve inancımızı korumaktayız. Hedeflerimizi başarabilmek adına, hizmetlerimize yenilerini eklemek ve dağıtım kanallarımızın bizden duyduğu memnuniyet seviyesini arttırabilmek için neler yapabileceğimiz üzerine aralıksız şekilde çalışmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Önümüzdeki dönemde öne çıkacak sigorta ürünleri

Pandemi, doğal afetler ve dijitalleşmenin sigortacılıkta bazı ürünlere olan talebi artıracağına dikkat çeken VHV Reasürans CEO’su Maximilian Stahl, “İklim değişikliği yeşil enerji kaynaklarına dönüşü hızlandırırken, bu yöndeki yatırımların maliyetleri nedeniyle sigortasız olmaması gerektiğini her defasında hatırlatıyoruz. Öte yandan pandemi ile birlikte artan ticari endişeler alacak sigortasına, kredi ve kefalet sigortalarına, işyeri sigortalarına, artan doğal afetlerin ise konut sigortalarına, dijitalleşmenin getirdiği siber risklerin ise bu yöndeki sigorta ürünlerine ve tabi ki sağlık sigortaları da önümüzdeki dönemin en çok ilgi görecek sigorta ürünleri olacağını öngörebiliriz. Öte yandan sektörün rolü toplumsal açıdan çok önemli ve oyun alanımız o kadar büyük ölçüde değişiyor ki, salgının iş kesintisi üzerindeki etkisini de dikkate almalıyız” dedi.

Reasürans piyasası çok güçlü

Dünya genelinde doğal afet kaynaklı ekonomik kayıpların her yıl artığına işaret eden Maximilian Stahl, “Birçok araştırma 2020 yılında doğal afet kaynaklı ekonomik kaybın 400 milyar dolarlara ulaşabileceğini işaret ediyor. Bunun yanında, pandeminin yarattığı uzun dönemli ekonomik kayıplar önümüzdeki dönemde daha net ortaya çıkacak ve bu kayıpların yerine konması uzun bir süre alacaktır. Sigortanın önemi, yaşanan her olumsuzlukla ne yazık ki daha iyi anlaşılıyor. Öte yandan, reasürans kapasitesinin gücü ve derinliği sigortacılık için olmazsa olmazların başında geliyor. Bu yönde ülkemiz sigorta sektörünün reasürans kapasitesi sağlamada bir eksiği bulunmuyor. Reasürans piyasası gayet güçlü ve genel olarak değerlendirildiğinde, 2021 yılı trete yenilemelerinde de sigorta şirketleri açısından bir risk öngörmüyoruz.” şeklinde konuştu.