Samsung başkan yardımcısı Jay Y. Lee’ye 30 ay hapis cezası

Güney Koreli teknoloji devi Samsung’un 52 yaşındaki başkan yardımcısı Jay Y. Lee, rüşvet suçlamasıyla Güney Kore mahkemesi tarafından 30 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Reuters’de yer alan habere göre, Lee’nin babası ve Samsung’un eski başkanının ölümünün ardından ceza, grubun yeniden yapılandırmasını geciktirebilir. Aynı zamanda bu karar Güney Kore toplumunda büyük bir güce sahip olan ülkenin iş devlerine yönelik tutumda bir değişikliğe işaret ediyor.

Samsung, yerel olarak Chaebol olarak bilinen ve elektronik, sigorta, inşaat ve diğer pek çok sektördeki işletmeleri ile ülkenin en büyük holdingi. Habere göre Lee, eski başkan Park Geun-hye’nin bir arkadaşına rüşvet verdiği için bir yıl hapis yattı, ancak bir temyiz mahkemesi cezayı 2018’de askıya aldı. 2019’da Yüksek Mahkeme yeniden yargılama kararı aldı. Bir önceki hapis cezası, en son ceza ile değerlendirilecek.

Seul Yüksek Mahkemesi, Lee’yi rüşvet, zimmete para geçirme ve toplam 8,6 milyar KRW (7,8 milyon ABD Doları) tutarında ceza gelirini gizlemekten suçlu buldu. Mahkeme ayrıca, başka suistimalleri önlemek için Samsung tarafından oluşturulan bağımsız bir uyum komitesinin henüz tam olarak yürürlüğe girmediğini kaydetti.

Baş yargıç Jeong Jun-yeong, “Bazı eksikliklere rağmen … Bu karar umarım zamanla, Koreli şirketlerin tarihinde uyum ve etik için bir başlangıç ​​olarak bir kilometre taşı olarak değerlendirilecektir” dedi. Lee mahkumiyetle ilgili yorum yapmadı, ancak Aralık ayında mahkemeye verdiği son ifadede “yeni bir Samsung yapmak” istediğini söyledi.

Analistler, cezanın Samsung’un günlük operasyonlarını etkilemeyeceğini söylese de, Lee bu arada büyük karar verme süreçlerinin dışında kalacak. Üçüncü nesil bir yönetici ve Samsung’un kurucusu Lee Byung-chul’un oğlu merhum babası Lee Kun-hee’nin yerini almaya hazırdı.