TÜV SÜD’ün başı Brezilya’da dertte

Alman endüstri danışmanlığı denetleme firması TÜV SÜD, iki yıl önce Brezilya’da bir barajın ölümcül çöküşünde oynadığı iddia edilen rol nedeniyle Alman topraklarında açılan ilk hukuk davasında “önemli zararlar” iddiasıyla karşı karşıya.

Brezilyalı bir grup davacı, TÜV SÜD’ün, müşteri olarak barajı işleten dünyanın en büyük demir cevheri üreticisi olan Brazil’s Vale’yi kaybetme korkusu nedeniyle güvenli olmadığı zamanlarda Brumadinho atık barajını onaylamaktan sorumlu olduğunu iddia ediyor.

TÜV SÜD yaptığı açıklamada ise baraj arızasıyla ilgili hiçbir yasal sorumluluğu bulunmadığını belirtti. Brezilya’nın güneydoğusundaki baraj, onaylandıktan dört ay sonra Ocak 2019’da patladı ve ülkenin en ölümcül maden kazasında yaklaşık 270 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bir atık çığını serbest bıraktı.

Brezilya’nın Brumadinho belediyesi ve kurbanlardan birinin ailesi adına hukuk firması PGMBM ve Alman avukatı tarafından başlatılan grup eylemi, TÜV SÜD’ün güvenlik standartlarını uluslararası standartların altına düşüren “piyasa ayarlamaları” yaptığını iddia ediyor.