Servet Gürkan: Sermaye piyasası yatırımlarına sigorta şart

Sigorta duayeni Servet Gürkan, şahsi blog’u servetgurkan.com‘da dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Gürkan, Sermaye Piyasası yatırımlarının bugün için herhangi bir koruması olmadığını belirterek bu konunun en kısa sürede çözüme kavuşturulması hem yatırımcıların korunması hem de Sermaye Piyasasının gelişmesi açısından çok büyük önem taşıdığını söyledi. Gürkan çözümün ise söz konusu yatırımlara sigorta güvencesi getirilmesinin olduğunun altını çizdi.

Servet Gürkan’ın yazısı şöyle:

 

“Sermaye piyasasındaki yatırımlara sigorta olmazsa olmaz”

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Yönetim Kurulu başkanı Sn. Tevfik Eraslan  kısa süre önce yaptığı açıklamada Sermaye Piyasasının büyümesinin çok önemli olduğu ve bunun için de en önemli unsurlardan birisinin yatırımcı haklarını ön planda tutulmasının, korunmasının ve güvence altına alınmasının olduğu ve bunun öneminden bahsederek; “Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), payları Borsa İstanbul’da işlem gören şirket ve sektörlere yönelik olarak hazırlanan araştırma ve analist raporlarının usul, esas ve içeriklerine yönelik yeni ilkeler yayımladı. TSPB tarafından yayımlanan Araştırma ve Analist Raporları İlkeleri Yönergesi araştırma ve analist raporlarının gerek içerik gerekse açıklanması usul ve esasları konusunda önemli yenilikler getiriyor.” şeklinde konuştu.

Ayrıca; Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi, kaynakların gelecek ve teknoloji odaklı, verimli alanlara yönlenmesi için sermaye piyasalarını geliştirmenin şart olduğunu belirten Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Eraslan, sermaye piyasalarını geliştirmenin yolunun ise yatırımcı sayısını artırmaktan geçtiğine vurgu yaptı. Son yıllarda yatırımcıların sermaye piyasası ürünlerine olan ilgisinin artmasının sermaye piyasaları açısından tarihi fırsatlar yarattığına dikkat çeken Eraslan, “Artan yatırımcı ilgisini önümüzdeki dönemde devam etmesi, sektörümüz açısından çok önemli. Bu ilgiyi hem yatırımcıların hem de ülkemizin kazanacağı sermaye piyasası ürünlerine yönlendirebilmemiz durumunda orta vadede arzuladığımız büyüklük ve derinliği sağlayabiliriz. Bunun için de öncelikle yatırımcı haklarını ön planda tutan, koruyan ve güvence altına alan güçlü bir yatırım ortamı oluşturmalıyız. Bu noktada da tüm sermaye piyasası aktörlerine önemli sorumluluk ve görevler düşüyor. Bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de bu sorumluluğumuzun bilinciyle hareket ederek toplumu, tasarruf sahiplerini sermaye piyasası kurumları, araçları ve bu araçlara sağlıklı, doğru yatırım yapabilmeleri konusunda bilgilendirmenin yanında, etkin sermaye piyasası kültürü oluşturmamız lazım” diyor.

Bu konuda çok uzun yıllardır önerip takip ettiğim, ancak bir türlü uygulamaya konmasını sağlayamadığımı bu vesile ile bir kere daha yetkililere hatırlatmak isterim.

Yatırımcıyı korumak ve onda güven duygusu yaratmak için öncelikle yatırımcının yatırım konusu ile ilgili riskini azaltmak, mümkünse tamamen yok etmek gerekir. Sosyal bir ifade ile “İnsanoğlu güvenmediği bir işe girmez” diye de bir gerçek olgu vardır. Hele sınırlı varlık sahipleri uzun ve zorlu uğraşlarla yarattıkları varlıklarını riske etmeyi kesinlikle istemezler. Bu nedenle riskin azaltılması veya tamamen yok edilmesi çok önemlidir ve bunun da en ekonomik ve güvenli yolu önlenemeyecek riskleri sigortalayarak sigortacıya devretmektir.

Yatırımcının yatırım yaptığı sermaye piyasası araçlarının ekonomik değerleri küresel, bölgesel ve ülkesel ölçekte değişebilir, artabilir veya azalabilir ancak hiçbir şekilde tamamen yok olmaz. Ancak yatırımcının yatırımlarını yönlendirdiği yatırım araçlarının değerleri bazı fiziki risklerin gerçekleşmesi halinde tamamen yok olabilir. O durumda yatırımcıyı koruyacak tek araç söz konusu risklerin ihmal edilmeden sahipleri tarafından her türlü fiziki riske  (yangın, deprem, terör, sel vb.) karşı sigorta ettirilmesi ve bunun da düzenleyici kurum tarafından kontrol edilmesidir.

 

Örneğin banka mevduatı yatırımları belli bir tutara kadar yatırımcı lehine TMSF tarafından sigorta edilmektedir. Ancak Sermaye Piyasası yatırımlarının bu gün için herhangi bir koruması yoktur ve bu konunun en kısa sürede çözüme kavuşturulması hem yatırımcıların korunması hem de  Sermaye Piyasasının gelişmesi açısından çok büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle açıklanan yönergede bahsi geçen araştırma ve analist raporları ilkelerine, yatırım yapılacak kurumun gerekli sigortaları yaptırdığının kontrol edilip, bu durumun raporlara eklenmesinin yatırımcının korunması, bilgilendirilmesi ve güven duyması açısından çok yararlı olacağına inanıyorum. Bunun için sigorta sektörünün de gerekli girişimlerde bulunması ayrıca yararlı olacaktır.

Risksiz ve güvenli bir yaşam dileğiyle.