Levent Korkut: Birlikte herkesin kazanacağı formülü bulmalıyız

TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut, acentelerin dijitalin gücü ile geçmişteki müşteriyi tanıma ve 7/24 dokunulma özelliklerinden faydalanılmasının her tarafın faydasına olacağını söyledi. Korkut, “Acentelerin geleneksel satış kanalında elde ettikleri tecrübeleri dijital alanda da desteklemeliyiz. Bunu da sigorta şirketleri, acenteler, eksperler ve bankalar olarak hep beraber yapmalıyız. Birlikte herkesin kazanacağı formülü bulmalıyız” dedi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), “Geleceği Birlikte Şekillendiriyoruz” başlığı altında düzenlediği ‘Dağıtım Kanalları Paneli’ne katılan TOBB SAİK Başkanı Levent Korkut, pandemilerin hayatımızda olmaya devam edeceğini belirterek, “Tüm sektör gibi bizler ve sigortacılar evlerimize hapsedildik. Satın alma eylemleri de internetin daha sık kullanmasını gerektirdi. İnternetin ve çağrı merkezinin alternatif satış kanalları değil alternatif kanallar olarak konumlanması ise çok önemli.” şeklinde konuştu.

Sel, deprem, dolu sırasında süreçlerin sigortaya olan güveni artırabildiğinin görüldüğünü belirten Korkut sözlerini şöyle sürdürdü: “Banka ve internetten satılan poliçelerde teminatların iyi anlatılamaması sonucunda oluşabilen memnuniyetsizlikler ortaya çıkabilmekte. Acentelerin dijitalden faydalandığı ve insanın hayatını kolaylaştırdığı çözümler bulmalıyız. Sektör acentelerle beraber çalışarak bu konuda bir çözüm bulmalı.”

Şu an sunduğumuz ürünler de hızlıca değişecektir

Dijital uygulamaları da değerlendiren, sektörün dijitale uyumdan önce bazı konularda çözüm bulması gerektiğini vurguladı. Korkut, “Ürün modelleri tüm dünyada olduğu gibi ihtiyaçtan doğuyor ve talebe göre arz oluşuyor. Devlet destekli alacak sigortası, kefalet sigortaları vs. gibi sigortaların önemi daha da arttı. Gelecek ihtiyaçlarına paralel olarak şu an sunduğumuz ürünler de hızlıca değişecektir. Ancak bu hızlı değişim bazı hususların gözden kaçmasına sebep olabiliyor. Belki de bu panelin en büyük konusu mesafeli satış yönetmeliği. Son aşamaya geldi. SEDDK Başkanı ve Yönetim Kurulu’yla bu konuda madde madde çalışmaktayız. Umarız burada orta yolu bulacağımızı söylüyoruz. Trafik sigortasındaki sorunlar hala çözülmemişse, haksız rekabet uygulamaları varsa, acentelerin düşen trafik komisyonlarının akıbetinin ne olacağı hala ortada duruyorsa, trafik sigortası hasarlarında doğrudan tazmini hayata getiremediysek, ihtiyaç fazlası acente var iken acente açılmasının TOBB SAİK onayıyla değil geleneksel yöntemlerle veriliyorsa, özellikle etkin ve aktif denetim konusunda boşluk varsa bu konuların mutlak olarak araştırılması gerekir” dedi.

Yeni ürünlerde eğitimin son derece önemli olduğunu kaydeden Korkut, “Göreve geldiğimizden bu yana devlet destekli alacak sigortaları konusunda, siber riskler konusunda önemli bilgilendirmeler yaptık. STK’larla konuştuk. TARSİM ile birlikte 4 bölgede hayvan hayat sigortaları konusunda bilgilendirmeler yaptık. Günün sonunda 81 ilde hiçbir arkadaşımız hayvan hayat ve tarım sigortalarında bilgi almadım demeyecek. DASK konusunda da bilgilendirme yapmakla ilgili SAİK tarafında karar aldık. Yetkililerle görüşüp bunun planlamasını yapacağız. Siber risk konusu da son derece önemli bir alan. Bu tarafta da eğitim ve farkındalık çalışmaları yapacağız.” dedi.