Pandemide normalleşme il bazında kademeli başladı…

Kabine toplantısı sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, COVID-19 salgın sürecinde normalleşmenin kademeli olarak başlatılacağını duyurdu, ülke genelindeki normalleşme sürecinin Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan risk haritasında yer alan 4 kategoriye göre olacağını açıkladı.

ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLER

Edirne, Balıkesir, Burdur, Sakarya, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Konya, Aksaray, Osmaniye ve Adıyaman.

YÜKSEK RİSKLİ İLLER

İstanbul, Kocaeli, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Muğla, Antalya, Bilecik, Kütahya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Kırıkkale, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Kilis, Artvin ve Ardahan.

ORTA RİSKLİ İLLER

Bursa, Manisa, Aydın, Denizli, Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir, Ankara, Çankırı, Karabük, Bartın, Kastamonu, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Adana, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Malatya, Sivas, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Bayburt, Erzurum ve Kars.

DÜŞÜK RİSKLİ İLLER

Uşak, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Siirt, Batman, Diyarbakır, Bitlis, Van, Bingöl, Muş, Ağrı ve Iğdır.

NORMALLEŞME ADIMLARI BAŞLIYOR

Eğitim hayatından toplu etkinliklere, sokağa çıkma yasaklarından hafta sonu yasaklarına kadar normalleşme adımlarının başlayacağı duyuruldu. Bu adımlar sırasıyla şöyle belirlendi;

  • Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumları, ilkokul ve 8. – 12. sınıflarda eğitime başlanacak.
  • Düşük ve orta riskli illerde ortaokullar ve liseler de dahil olmak üzere diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.
  • Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması, düşük ve orta riskli illerde tamamen kaldırıldı. Yüksek ve çok yüksek riskli illerde ise sadece pazar günü devam edeceği açıklandı.
  • Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane ve çay bahçesi gibi işletmeler çok yüksek riskli iller haricinde ülke genelinde faaliyetlerini 07.00 – 19.00 saatleri arasında %50 kapasite ile sürdürebilecekler.
  • Halı saha, yüzme havuzları vb. tesisler düşük ve orta riskli kentlerde 09.00 – 19.00 saatleri aralığında faaliyet gösterebilecek.
  • Sokağa çıkma saatleri sınırlandırılan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlar ile ilgili olan düzenlemeler düşük ve orta riskli şehirlerde kaldırıldı. Yüksek ve çok yüksek riskli sınıfta olan illerde ise sokağa çıkma süreleri artırılacak.
  • Nikah ve nikah merasimi şeklinde olan düğünler düşük ve orta riskli illerde 100 kişi, yüksek ve çok yüksek riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve 1 saat süresini aşmamak kaydıyla yapılabilecek.
  • Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve kooperatifler vb. kuruluşların genel kurulları düşük, orta ve yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek.