Suyumuza sahip çıkalım…

22 Mart Dünya Su Günü, suyun insan yaşamı için ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak, dünyada tükenen su kaynaklarına dikkat çekmek ve yeni çözüm yollarının üretilmesini sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 1993 yılında ilan edildi.

Bizler de su israfına engel olmak için toplumsal bilinçle hareket etmeli, gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuzu yerine getirmeliyiz. ‘22 Mart Dünya Su Günü’ nün bu bilincin oluşmasında milat olması dileğiyle.

2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık yarısının susuzluk riskiyle karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapılıyor. Türkiye, kişi başına düşen yıllık ortalama 1346 metreküp su miktarıyla temiz su sıkıntısı çeken bir ülke kabul ediliyor. Türkiye’nin su kullanım endeksinin 2018 yılında yüzde 26,3 seviyesine yükseldiği, yüzde 20’nin üzerindeki kullanım endeksi değerinin su kıtlığına işaret ettiği dikkate alındığında durumun ciddiyeti ortaya çıkıyor.”

Su verimliliğinin sağlanması için daha fazla çaba gösterilmeli. Sürdürülebilir kalkınma için su kaynaklarımızı doğru ve bilinçli kullanmak son derece önemli. Mevcut su kaynaklarımızı korumak, yeni üretim teknolojilerinin katkısıyla sanayide su tüketimini azaltmak, sulamada ve konutlardaki kullanımda su israfını önlemek için toplumsal bilinçle hareket etmeliyiz.

Türkiye’nin toplam yenilenebilir yerüstü ve yeraltı suyu potansiyeli yıllık 234 milyar metreküp ve ülkemizde suyun yüzde 71,5’i sulamada, yüzde 17,8’i sanayide, yüzde 10,7’si konutlarda kullanılıyor. Bu israfın önüne hep birlikte geçmeliyiz.

Su tasarrufunun önemi…

TÜİK verileri, Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarının 1.400 m³ civarında olduğunu gösteriyor. Ancak kişi başına düşen su miktarı 1000 m³’ün altında olan ülkeler su fakiri, 1000-3000 m³ arasında olan ülkeler ise su stresi çeken (su azlığı yaşayan) ülkeler olarak tanımlanıyor. Yani ülkemiz su azlığı yaşayan ülkeler arasında yer alıyor ve nüfusun artmasıyla beraber bu sorunun artabileceği düşünülüyor.

Bunun önüne geçmek için de hepimize çeşitli görevler düşüyor. En başta ise su tasarrufu yapmak ve kaynakları korumak yer alıyor. Peki, su kaynaklarımızı özenli bir şekilde kullanıyor muyuz? Tükenen su kaynaklarımızı korumak için neler yapabiliriz?

Su Tasarrufu Yapmaya Mutfaktan Başlayın

Evde harcanan suyun büyük bir kısmının mutfakta kullanıldığını biliyor muydunuz? Bu nedenle mutfakta yaptığınız tasarruflar hem faturalarınız hem de çevre için büyük önem taşıyor. Bu konuda dikkatli davranıp mutfakta su tasarrufu yapmak istiyorsanız;

– Bulaşıklarınızı elde yıkamayın.
– Bulaşık makinesi tam dolmadan çalıştırmayın.
– Sebze ve meyveleri su dolu bir kap içinde yıkamaya özen gösterin. Musluğu açıp uzun süre altında tutmayın.
– Mutfağınızda su tasarruflu musluk başlığı kullanın.


Banyodaki Su Harcamalarınızı Gözden Geçirin

Evde sık sık su kullanılan alanlardan biri de banyolar. Duş, sifon, el-yüz yıkama gibi su harcanan durumları hesaba katarak su tüketiminizi kontrol altına alabilirsiniz. Bunu yapmak için;

– Sifon kullanımına dikkat edin.
– Tuvalet kâğıtlarını klozete atmayın. Bu iki kere sifon kullanmanıza sebebiyet verebilir.
– Tasarruflu çift basmalı (az ve çok su) sifon sistemi kullanın. Böylece gereken durumlarda az ya da çok su kullanabilirsiniz.
– Duş sürenizi kısa tutmaya özen gösterin.
– Dişlerinizi fırçalarken ya da ellerinizi yıkarken musluğu uzun süre açık bırakmayın.
– Sabunlanırken ya da şampuanlanırken suyu kapalı tutun.
– Musluklarınızın damlatmadığından emin olun.
– Çamaşır makinesi tam dolmadan çalıştırmayın.

Su Arıtma Sistemleri Kullanın

Evlerde, iş yerlerinde ve endüstriyel alanlarda su tasarrufuna katkıda bulunan su arıtma sistemleri, suyun en verimli şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Bunun yanında dışarıdan içme suyu sipariş etmekten de çok daha kârlıdır. Yani hem tasarruf etmek isteyen hem de dünyadaki su kaynakları sorununu düşünen herkes su arıtma cihazlarını kullanabilir. Fakat sudaki zararlı maddelerin temizlenmesini sağlayan bu sistemin düzgün bir şekilde işleyebilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bunları;

– Su arıtma cihazı için deneyimli bir firmanın tercih edilmesi,
– Sistemin kontrolünün ve bakımının titizlikle yapılması,
– Yetkili servis tarafından düzenli olarak filtrelerin değiştirilmesi olarak sıralayabiliriz.

Teknolojik Çözümlerden Yardım Alın

Su tasarrufu konusunda etkili sonuçlar alabilmek adına yüksek teknolojiden yararlanabilirsiniz. Su tasarrufu yapmak için çeşitli markalar tarafından geliştirilen lavabo, mutfak bataryası, duş, termostatik, gömme rezervuar gibi ürünleri inceledikten sonra evinizde bunlara yer vermeyi düşünebilirsiniz. Özellikle suyun akış süresine ve hızına sizin karar vermenizi sağlayan zaman ayarlı bataryalar sayesinde geleneksel bataryaların aksine çok daha az su harcayıp tasarruf yapma şansı elde edebilirsiniz.