Salgın “sigortalanabilirliğin sınırlarına” ulaştı

Swiss Re Yönetim Kurulu Başkanı Walter Kielholz, endüstrinin pandemik riski karşılamadan çekilmesinin “kaçınılmaz” olduğunu, çünkü bu tehlikenin “bir kez daha sigortalanabilirliğin sınırlarına ulaştığını” söyledi.

Reasürörün 2020 yıllık raporunda değerlendirmelerde bulunan Kielholz, Swiss Re’nin uzun yıllardır ciddi bir pandemi senaryosuna hazırlandığını belirtti.

Hazırlıklar, kayıpların işin yaşam tarafından kaynaklanacağını varsayıyordu, ancak benzeri görülmemiş karantina önlemleri ve seyahat kısıtlamaları endüstri için öngörülemeyen maliyetlere yol açtı.

Sonuç olarak Kielholz, özel sigorta piyasasının, şirketlerin yatırımcı desteğini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için, son yenilemeler sırasında pandemi riskini kapsamından çıkarmaya çalışmasının şaşırtıcı olmadığını söylüyor.

Kielhoz, “Toplumlarımız dirençlerini artırmalı. Öte yandan, pek çok ülkedeki devasa hükümet destek tedbirleri, başka bir pandeminin ekonomik etkisini daha iyi hafifletmek için ne kadar acil bir plan geliştirmemiz gerektiğini gösteriyor” dedi.

Swiss Re, özel-kamu ortaklıklarını yeni türden kapsama alanları geliştirmek için hükümetlerle çalışma fırsatı olarak görüyor, ancak bu tür yaklaşımların bir hükümet destek olmadan işe yaramayacağına inanıyor. Kielholz, salgından kaynaklanan bir diğer sorunun, hükümetlerin mali önlemlerinin yarattığı büyük piyasa çarpıklıkları olduğunu belirtti. Kielholz, “Ulusal bilançolar nasıl tekrar rayına oturtulabilir? Bu aşırı likidite nasıl sifonlanabilir? “Yakın gelecekte hangi hükümet vergileri artırmaya cesaret ediyor?” şeklinde konuştu.