18 yaş altına BES, 30 Haziran 2021’e kadar hayata geçecek

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, ekonomi reform takviminin tamamlandığını açıkladı.

10 ana başlıktan oluşan Ekonomi Reformları Eylem Planı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinden ilan edildi.

Eylem Planı içinde bireysel emekliliği yakından ilgilendiren 18 yaşın altına BES  ve BES dışında özel emeklilik hizmeti veren kuruluşlar (sandık, vakıf vb.) nezdindeki birikimlerin, cazip imkanlarla 2023 yıl sonuna kadar BES’e aktarımına imkan sağlanması kanunları en geç  30 Haziran 2021 tarihinde eyleme geçirilecek. Bireysel Emeklilik Sistemi ile sağlık, hayat, eğitim sigortası gibi özel güvencelerin cazip olanaklarla bütünleşik bir güvence paketi şeklinde sunulması kanunu da en geç 30 Eylül 2021 tarihine kadar hayata geçecek.

 BES ve sigortacılıkta yapılacak düzenlemeler ve düzenlemelerin takvimi…
  • 18 yaşından küçüklerin bireysel emeklilik sistemine dahil edilmesini sağlayacak düzenleme 30 Haziran 2021 tarihine kadar bitmiş olacak. Bu düzenleme için de kanuni düzenleme yapılacak.
  • BES dışında özel emeklilik hizmeti veren kuruluşlar (sandık, vakıf vb.) nezdindeki birikimlerin, cazip imkanlarla 2023 yıl sonuna kadar BES’e aktarımına imkan sağlanacak. Bu uygulama için de 30 Haziran 2021 tarihine kadar düzenleme tamamlanacak. Düzenleme olarak da kanun çıkartılacak.
  • Bireysel Emeklilik Sistemi ile sağlık, hayat, eğitim sigortası gibi özel güvencelerin cazip olanaklarla bütünleşik bir güvence paketi şeklinde sunulması sağlanacak. Bu reforma yönelik düzenleme de 30 Eylül 2021 tarihine kadar tamamlanmış olacak. Bunun için de kanuni düzenleme yapılacak.
  • Emeklilik yatırım fonlarının Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu’nda (TEFAS) işlem görmesi sağlanacak ve böylece vatandaşlarımız bireysel emeklilik sistemindeki bütün fonları alıp satabilecek. Bu düzenleme de 30 Eylül 2021 tarihine kadar bitmiş olacak ve bunun için idari düzenleme yapılacak. Sorumlu kurum Sermaye Piyasası Kurulu olacak. İlgili kurumlar da Sigortacılık ve Özel Emeklilik Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Takasbank, Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği olacak.
  • KOBİ’lerin Devlet Destekli Alacak Sigortası Sistemi ile güvence altına alınan alacaklarının bankalar nezdinde teminat olarak kabul edilmesi sağlanarak, KOBİ’lerin finansa erişimi kolaylaştırılacak. Bu konuda yapılacak düzenleme ise 31 Aralık 2021 tarihine kadar tamamlanmış olacak. Düzenleme için hem kanuni düzenleme yapılacak hem de idari karar açıklanacak. Sorumlu kurumlar ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türk Reasürans da ilgili kurum olarak düzenlemede yer alacak.

Takvime ulaşmak için:

https://ms.hmb.gov.tr/uploads/2021/03/Ekonomi-Reform-Takvimi.pdf