SIGMA: 2020 en maliyetli 5’inci yıl oldu

Swiss Re Enstitüsü’nden yeni bir SİGMA raporuna göre, 2020’de küresel sigortalı kayıplar 89 milyar ABD doları oldu ve geçen yılı 1970’ten bu yana SİGMA kayıtları açısından en maliyetli beşinci yıl olarak kayıtlara geçirdi.

2020’deki doğal afetlerin toplam 190 milyar ABD daları tutarında küresel ekonomik kayba neden olurken sigortacılık sektörü bu tutarın 81 milyar ABD Dolarlık kısmını karşıladı.

Swiss Re Group baş ekonomisti Jérôme Haegeli, doğal afetlerin artan yaygınlığının iklim değişikliğini hafifletmek için harekete geçme ihtiyacını birkez daha gösterdiğinin altını çizdi.
Haegeli şöyle konuştu: “2020, COVID-19 salgınının tetiklediği küresel sağlık ve ekonomik krizle hatırlanacak. Ancak COVID-19 toplum ve ekonomi için bir stres testiyken, son kullanma tarihi var ama iklim değişikliğinin yok. Gerçekte, iklim değişikliği, ani sel, kuraklık ve orman yangınları gibi ikincil tehlikelerin daha sık meydana geldiği durumlarda halihazırda görünür hale geliyor. Doğal afet riskleri artıyor ve iklim değişikliği onları önemli ölçüde şiddetlendirecek. Bu da karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltmak, toplumlarımızı yıkıcı kayıplara karşı daha iyi korumanın aciliyetini gözler önüne seriyor. ”

Rapora göre, ikincil tehlikeler, 2020’deki doğal afet sigortalı kayıplarının % 71’ini oluştururken, bu durum esas olarak ABD ve Avustralya’daki şiddetli fırtınalar ve orman yangınlarından kaynaklandı.