Online tıp hizmeti hastanelerin yükünü azaltıyor

Dünya’yı 1 yıldır etkisi altına alan pandemi normalleri yeniden şekillendirmeye devam ediyor. Kriz merkezi haline gelen sağlık kuruluşlarına müracaatlar noktasında birçok uzman doktor, vatandaşlara zorunlu ihtiyaçlar haricinde sağlık kuruluşlarına gelmemelerini tavsiye ederken teletıp hizmeti yapılan araştırmalara göre hastanelerin yükünü azaltmaya devam ediyor.

Global pandemi sürecinin birinci yılını geride bırakırken bazı alanlarda gelişmeler dikkat çekiyor. Özellikle sık sık yoğunlukları ile gündeme gelen sağlık kuruluşları pandemi hizmetleri dışındaki hizmetlerin sağlanmasında yer yer yetersiz kalabiliyor. Bu noktada sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kişilerin ise yeni yöntemlere hızla adapte olduğu gözleniyor.

Yapılan araştırmalar dijital sağlık hizmeti teletıpa olan ilginin giderek arttığını gösteriyor. 2020 yılında dünyada gerçekleşen toplam hastane ziyaretlerinin yüzde 5’i teletıp yoluyla gerçekleşirken, 2021 yılında dünya çapında 400 milyondan fazla online sağlık hizmeti gerçekleşmesi ön görülüyor; bu hacimde bir sağlık hizmetinin yaratacağı toplam değerin ise 25 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Konu ile ilgili konuşan bulutklinik.com Kurucu Ortağı Ali Hulusi Ölmez; “ Sağlık hizmetleri bir anlamda global pandeminin yükünü en fazla çeken sektör olarak ön plana çıkarken, medikal teknolojilerin de global anlamda bu tarz bir kriz senaryosuna hazır alanlardan biri olduğunu gözlemleme şansı bulduk bu süreçte. Global araştırmalar sağlık kurumlarına başvuran 10 hastanın yanlızca 2’sinin fiziksel muayane ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bu noktada pandemi koşullarının da ortaya çıkması ile insanların teletıp hizmetlerine ilgisinin artmasını doğal buluyoruz. Türkiye teletıp alanında global muadilleri ile kıyaslandığında gerçekten önemli bir aşama kaydetmiş durumda. 2016 yılından beri bu alanda faaliyet gösteren bulutklinik.com olarak klinik ve hastanelerin hastaları ile online görüşmelerini sağlayan dijital altyapıya sahibiz. Buradan elde ettiğimiz deneyim ile geldiğimiz noktada artık online görüşmeler dışında anlaşmalı laboratuvarlarımız vasıtası ile gerekli tetkikleri hastaların evlerinde gerçekleştirebiliyor ve tüm teletıp süreci boyunca maksimum bilgi güvenliği sağlayabiliyoruz. Bu noktada konvansiyonel sağlık hizmetlerine önemli bir alternatif sunduğumuzu söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.