İlham Saner’in anıları “Bir Hayat Böyle Geçti”de toplandı

Nisan ayında hayatını kaybeden sigorta sektörünün duayen isimlerinden İlham Saner’in anıları “Bir Hayat Böyle Geçti”de toplandı. Değerli duayenin hayattayken kaleme aldığı eser, Nesnel Medya Yayımcılık bünyesinde, Sigorta Dünyası Genel Yayın Yönetmeni Birant Yıldız tarafından yayına hazırlandı.

Sigortacılık mesleğinin gelişmesine ve sektörümüze çok değerli hizmetlerde bulunmuş olan sektörün duayen isimlerinden merhum İlham Saner’in anıları “Bir Hayat Böyle Geçti”de toplandı. Sigorta Tatbikatçıları Derneği’nin de kurucularından olan İlham Saner, anılarını “Bir Hayat Böyle Geçti” adlı kitapta kaleme aldı. Nesnel Medya Yayımcılık bünyesinde, Sigorta Dünyası Genel Yayın Yönetmeni Birant Yıldız tarafından yayına hazırlanan kitap bugünlerde okurlarıyla buluşacak.

Aksigorta’nın katkılarıyla, Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen ve Aksigorta Genel Müdür Yardımcısı Fahri Altıngöz’ün önsözleri ile çıkan 240 sayfalık eserde, merhum duayen İlham Saner’in hayatı, kariyeri ve iş dünyasına tavsiyeleri yer alıyor.

“Mesleği veya yaşı ne olursa olsun herkes okumalı”

Kitabın arka kapağında Aksigorta Genel Müdür Uğur Gülen şu ifadeleri kaleme alıyor: “İlham Saner iş dünyamızın, özellikle de finans ve sigorta sektörünün çok iyi bildiği bir isim, bir duayen. 1923 doğumlu. Bir ulusu tekrar ayağa kaldırmanın heyecanıyla işine sarılan o fedakar Cumhuriyet kuşağının mensubu.

Hayat onu iş dünyasına, sigortacılığa yönlendirmiş. İyi ki de öyle olmuş… İlham Bey’in sektörümüzün gelişmesine, kurumsallaşmasına ve tüm dünyada kabul görmesine çok önemli katkıları var ve herkesin bunları bilmesi gerekiyor. Tabi bizim açımızdan çok önemli bir nokta kendisinin Aksigorta’nın Kurucu Genel Müdürü olması ve 20 yıl boyunca bu görevi başarıyla sürdürmesi. Hacı Ömer Sabancı ve daha sonra Sakıp Sabancı gibi devasa iş liderlerinin kökleştirdikleri değerlere sahip olan Sabancı Grubu’nun gücü İlham Bey’in sigortacılık konusundaki bilgi birikimi, deneyimi ve enerjisiyle birleşince Aksigorta çok sağlam temeller üzerine inşa edildi.

Bu kitabı sadece sigorta sektörü çalışanları veya gençler değil, mesleği veya yaşı ne olursa olsun herkes okumalı. Tarihi bilmek, yaşananlardan bugüne ve geleceğe yönelik dersler çıkarmak çok önemli elbette. Ama ‘Bir Hayat Böyle Geçti’ yalnızca bunu sunmuyor. Aynı zamanda; ‘Hayatta sağlam ve onurlu duruş nedir?’ ve ‘Başarılı ve güvenilir bir insan nasıl olunur?’ gibi soruların yanıtlarını da veriyor. Hem de İlham Saner gibi örnek bir ismin yaşamı üzerinden yapıyor bunu.”

İlham Saner kimdir?

14 Nisan 1923 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen İlham Saner, Saint-Michel Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Yüksek Ticaret Okulu’ndan mezun oldu. Meslek yaşamına 1942 yılında Nordstern Sigorta’da nakliyat servisinde başlayan Saner, 1949 yılında Ankara Sigorta’ya geçti. 1961 yılında, yeni kurulan Aksigorta’nın genel müdürlüğüne getirilen Saner, bu görevini 1979 yılına kadar sürdürdü. Saner 1981 yılında avarya şirketi EN-ES’i kurdu. 1984 yılında kurucu genel müdür olarak Batı Sigorta’ya geçen Saner, Batı Sigorta’dan ayrıldıktan sonra, sırasıyla AGF Garanti Sigorta, İGSAŞ İstanbul Gübre Sanayi, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı Nakliyat Tarife Komitesi Başkanlığı, Assitalia Sigorta, Narin Grubu, Tam Sigorta Yönetim Kurulu üyesi ve TEB Sigorta Yönetim Kurulu üyesi olarak görev aldı. 2008 yılında sahibi olduğu EN-ES şirketini tasfiye ederek emekliye ayrıldı.