Pandemi tasarruf bilincini yükseltti…

Katılım Emeklilik’in, pandemi döneminde Türk halkının sigorta ve tasarruf konularına yönelik algısını ölçmek amacıyla gerçekleştirdiği ‘Sigorta Okuryazarlığı Araştırması 2021’ tamamlandı.

Türkiye’nin dört bir yanındaki farklı sosyo ekonomik sınıflardan 804 kişiyle gerçekleştirilen Sigorta Okuryazarlığı Araştırması 2018 yılındaki araştırmanın da devamı niteliği taşıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 83,7’si keşke pandemi döneminden önce daha fazla para biriktirmiş olsaydım dedi. İkinci sırada ise yüzde 55,7 ile yazlık ev almış olmayı dileyenler geliyor. Bunu yüzde 40,5 ile işsizlik sigortası yaptırmış olmayı dileyenler takip ederken, yüzde 29,2 ile keşke bireysel emekliliğim olsaydı diyenler de dördüncü sırada yer alıyor.

Katılımcıların Yüzde 54’ü İşini Kaybetmekten Korkuyor

Araştırmanın sonuçlarına göre pandemi nedeniyle insanların endişe düzeyi de arttı. Araştırmaya katılanların yüzde 62’si pandemiden endişe duyduğunu belirtirken, endişe düzeyinin D ve E sosyoekonomik statüdeki bireylerde ve kadınlarda daha yüksek olduğu görüldü. Katılımcıların yüzde 54’ü ise işini kaybetmekten endişe duyuyor. Genel olarak gelecekten endişe duyma oranı ise yüzde 61.

Ekonomi İyi Olacak Beklentisi Hakim

Araştırmada katılımcılara ‘gelecek 12 ay içerisinde hanenizdeki ekonomik durum nasıl olacak?’ diye de soruldu. Yüzde 19,4’ü 2018’e göre yüzde 3 artışla daha iyi olacak derken daha kötü olacak diyenler 2018’e göre yüzde 51,1’den yüzde 44,5’e düştü.

Gelecek 12 ay içerisinde Türkiye ekonomisindeki beklentiyle ilgili soruya ise daha iyi olacak diyenler 2018’de yüzde 16,5 iken 2021’de bu oran yüzde 20,9’a çıktı.

Dünya ekonomisinin gelecek 12 ayına bakıldığında kötümserlerin yüzde 62,5’ten yüzde 49’a düştü ve iyimserlerin de 2018’e göre yüzde 11,2’den yüzde 18,8’e çıktı görülüyor.

Tasarrufta İlk Sırayı Altın Alıyor

Araştırmada, aylık harcamalar dışında tasarruf yapabilme durumuyla ilgili soruya ise katılımcıların yüzde 83,8’i ‘hayır’ derken, sadece yüzde ‘16,2’si evet dedi. Tasarruf yapabildiğini söyleyenlerin oranı, 2018’de yüzde 28,7’ydi.

Tasarrufların nasıl değerlendirildiği sorulduğunda da ilk sırayı altın alıyor. 2018’de yüzde 19,9 olan altın alma oranı 2021’de yüzde 45,4’e yükseldi. TL olarak biriktiririm diyenler 2018’de yüzde 54,5 iken yüzde 29,2’ye geriledi, dövizi tercih edenler ise yüzde 12,6’dan yüzde 20,8’e yükseldi

Araştırma sahip olunan sigorta ürünleriyle ilgili soruya da yüzde 63,3 oranında SGK, Bağkur ya da Emekli Sandığı cevabı verilirken; bunu yüzde 23,6 ile kasko, yüzde 19,8 ile konut sigortası ve yüzde 15,7 ile BES takip etti.

Sincek: BES Sahiplik Oranı İlk 5’te Yer Alıyor

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, BES’in, Türkiye’de, gönüllü olmasına rağmen sahiplik oranı ilk 5 içerisinde yer almasının bu konudaki farkındalığın arttığını gösterdiğini söyledi. Huzurlu ve rahat bir gelecek için yıllar öncesinden planlama ve yatırım yapılması gerektiğini her fırsatta söylediklerini hatırlatan Ayhan Sincek, “Hayatlarımıza yeni normaller kalıcı olarak girerken birikim yapmanın, geleceğe yatırım yapmanın önemi daha iyi anlaşıldı. BES bu sınavdan alnının akıyla çıktı. Halkımızın tasarruflarını değerlendirmek için zor zamanların güvenli limanı olarak BES’i seçtiğini gördük. Araştırma sonuçlarından anlaşılıyor ki, tasarruf konusunda farkındalık yükseliyor” dedi.

“BES’i Daha İyi Anlatmamız Gerekiyor”

Sincek, insanların tasarruf yapmanın güç olduğunu düşündüğü bu dönemde tasarruf yapmanın en kolay yolunun BES olduğunun daha fazla anlatılması gerektiğini altını çizerek, “Çünkü BES, bugün avantajlıı, ilave devlet katkısı ve fon getirileri gibi faktörlerle gayet ucuza dahil olabileceğiniz en iyi tasarruf sistemi” şeklinde konuştu. Sincek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Araştırmada bazı soruları 2018’le aynı tutarak trendi ölçmeyi hedefledik; ‘Fazladan 1000 TL’niz olsa ne yapardınız?’ sorusuna yüzde 30,3 ile altın alırım diyenler, 2 yıl önceye göre yüzde 10,9’luk bir artışla yine zirvede yer alırken, döviz alırdım diyenlerin de yüzde 4 artışla yüzde 10’a yükseldiği görüldü. Ev kredisi alırdım diyenler yüzde 18,8’den yüzde 11,8’e düştü.”

“18 Yaş Altının Sisteme Girmesiyle BES’in Yıldızı Parlayacak”

Ayhan Sincek, 18 yaş altının BES’ girmesi ilgili de değerlendirmede bulunarak, şunları söyledi:

“Özellikle 18 yaş düzenlemesinin çok yakında yürürlüğe girecek olması, BES’in yıldızını daha çok parlatacak. Böylece finansal okuryazarlık daha küçük yaşlara kadar inebilecek. Bireysel emeklilik tarafında ailelerde BES ile tasarruf konusunda farkındalık olduğunu biliyoruz. Ödeme gücü oranına göre ilk başta çocuklarını hemen sisteme dahil etmek istiyorlardı. Çocukların da sisteme dahil olmasıyla 18 yaş altında da tasarruf etme farkındalığı oluşacak ve bireysel emeklilik sistemiyle erkenden tanışacaklar. Bu düzenlemenin finansal okuryazarlığa yapacağı katkının inanılmaz olacağını düşünüyorum. Erken yaşta bireysel emekliliğin ne olduğunu, fonun ne olduğunu belki fon çeşitlerini ev içinde de konuşur hale geleceğiz. Bu konuda heyecanlıyız.”

İlk Etapta 6 Milyon Genç Sisteme Girecek

18 yaş düzenlemesiyle ailenin tüm bireyleri için aynı anda gelecek planı yapabilme imkanı sunulacağına dikkat çeken Sincek, “İlk etapta 6 milyon gencin bu imkândan yararlanacağı tahmin ediliyor. Katılım Emeklilik olarak biz de bu kategoride ürünlerimizi hazırlıyoruz. Elbette sistemi sadece emeklilik olarak düşünemeyiz. Ebeveyn, çocuğu için küçük yaşta BES yaptırsa, belirli safhada hem eğitim hem de diğer ihtiyaçlar için ciddi katkı yapacak tasarrufa ulaşılabilir. Özellikle pandemi döneminde insanlar, ailenin tüm bireylerini kapsayan, onların geleceklerini güvence altına alabilecekleri adımlar atmaya daha önem verir hale geldi. Birikim yapmanın, geleceği güvence altına almanın önemi bu dönemde daha iyi anlaşıldı” dedi.