Devlet destekli ticari alacak sigortasında reasürans desteği kararı RG’de

22 Haziran tarihli Resmi Gazete’de “Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemine Devlet Tarafından Taahhüt Edilecek Reasürans Desteğine Dair Karar” yayınlandı. Reasürans ve retrosesyon yoluyla transferi yapılamayan risklerin hasar prim oranlarına düzenleme getirildi.

22 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de “Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Sistemine Devlet Tarafından Taahhüt Edilecek Reasürans Desteğine Dair Karar” yayınlanarak yürürlüğe girdi. Reasürans ve retrosesyon yoluyla transferi yapılamayan risklerin hasar prim oranlarına düzenleme getirildi.

İlgili kararın birinci maddesine göre;

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Ticari Alacak Sigortası Sunulmasını İçeren Devlet Destekli Sistem kapsamında 1/4/2021-1/4/2022 döneminde akdedilen sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan, ancak reasürans ve retrosesyon yoluyla transferi yapılamayan risklerin hasar prim oranı;

-Sistemin işletilmesinin görevlendirilen Olağandışı Riskler Yönetim Merkezinin üzerinde kalan ve teminat verilen riskin %50’lik kısmını oluşturan pay için %75 ve üzeri,

-Teminat verilen riskin kalan %50’lik kısmını oluşturan pay için %110 ve üzeri için reasürans desteği devlet tarafında taahhüt edildi.

Reasürans desteği için uygun bedel, ilgili dönemde iptaller düşüldükten sonra yazılan brüt primin binde beş’i olarak, devlet desteğinin gerekli olacağı hasar prim oranını ulaşılması durumunda ilgili dönemde iptaller düşüldükten sonra yazılan brüt primin %1,5’i olarak belirlendi.

İlgili karara aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

20210622-2