Ever Given serbest bırakılıyor

Süveyş Kanalı’nı kapattığı için kanal otoritesi tarafından el konulan Ever Given serbest bırakılıyor.

İngiltere P&I Kulübü’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada: “Birleşik Krallık Kulübü, geçtiğimiz birkaç hafta içinde Süveyş Kanalı Kurumu (SCA) müzakere komitesi ile yapılan kapsamlı görüşmelerin ardından, taraflar arasında prensipte bir anlaşmaya varıldığını duyurmaktan memnuniyet duyar. Geminin sahibi ve diğer sigortacılarıyla birlikte, imzalanmış bir uzlaşma anlaşmasını mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırmak için şimdi SCA ile birlikte çalışıyoruz. Formaliteler halledildikten sonra geminin serbest bırakılması için düzenlemeler yapılacak.” denildi.

UK P&I Club, Ever Given’in sahibi Shoei Kisen Kaisha Ltd’yi belirli üçüncü şahıs yükümlülüklerine karşı sigortalarken, kargo gemisinin kendisini ve içindekiler sigorta kapsamında değil. Mart ayında karaya oturarak Süveyş Kanalı’nı altı gün boyunca bloke eden gemiye, iddialar anlaşmazlığı sonrasında SCA tarafından el konulmuştu.

Daha önce basına yansıyan haberlere göre, SCA, Ever Given’in serbest bırakılması karşılığında 916 milyon ABD Doları tazminat talep ediliyordu. 25 kişilik bir mürettebatın bulunduğu dev konteyner gemisi 29 Mart’ta yerinden çıkarıldığından bu yana kanalın iki bölümü arasındaki Büyük Acı Göl’de demirli bulunuyor. Başarılı müzakerelerin mali şartları ise henüz açıklanmadı.