5 aylık üretim 38 milyar TL’yi aştı, kasko ve TSS öne çıktı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), 2021’nin ilk 5 ayına yönelik üretim verilerini açıkladı. Sektör bu yılın ilk 5 aylık döneminde 38.4 milyar prim üretimi ile yüzde 16,2 büyüdü. Enflasyondan arındırıldığında ise sektör 5 ayda reelde yüzde 0,3 oranında küçülme yaşadı. TSB verilerine göre yılın ilk 5 aylık döneminde hayat dışı sigortalarda 32.3 milyar lira prim üretildi ve hayat dışı sigortalar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,1 büyüdü. Hayat sigortalarında ise ilk 5 ayda şirketler, 6.1 milyar lira prim üretti ve hayat pazarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 büyüdü.  Enflasyondan arındırıldıktan sonra 5 aylık dönemde hayat dışı sigortalar reel olarak yüzde 1,3 büyürken, hayat sigortaları ise yüzde 8,3 küçüldü.

Kasko ve TSS’de büyüme dikkat çekici

Branş bazında incelendiğinde ise bu yılın ocak-mayıs döneminde hemen hemen tüm branşlarda büyüme yaşandı.Sağlık sigortalarında sigorta şirketleri yılın ilk 5 ayında 5.6 milyar lira prim üreterek, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,66 üretim artışı gerçekleştirdiler. Bu branş içinde en dikakt çeken büyüme ise tamamlayıcı sağlıkta oldu ve TSS’de ilk 5 ayda reelde yüzde 33,4 oranında büyüme ile 994 milyon TL’yi aşan bir prim üretimi oldu. Sağlık sigortalarında 5 ayda reel büyüme ise yüzde 2,6 seviyesinde gerçekleşti.

Kasko sigortalarında da prim üretimi arttı. Bu yılın 5 aylık döneminde 4.7 milyar liralık kasko primi üretilerek, geçen seneye göre bu branşta büyüme yüzde 27,4 oldu, reel büyüme ise yüzde 9,22 oldu

Sektörün amiral gemisi trafik sigortasında ise şirketler ilk 5 ayda toplam 7.9 milyar lira prim ürettiler. Trafik sigortası geçen yılın aynı dönemine göre nominal olarak yüzde 6,23 büyüse de enflasyonla mukayese edildiğinde trafik sigortaları yüzde 8,88 küçülme yaşandı.