Emeklilik yatırım fonları BEFAS’ta hizmete sunuldu

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yeni bir döneme daha girildiğini belirterek, hizmete alınan BEFAS ile BES’teki emeklilik yatırım fonlarının, fon kurucusu emeklilik şirketi tarafından diğer emeklilik şirketleri katılımcılarına satılmasına, geri alınmasına imkân sağlandığının altını çizdi.

TSB’den konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “2019 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan 217 sayılı Tedbir’de emeklilik yatırım fonlarının alım satım işlemlerinin ortak bir platform üzerinden yapılması hedefi ile çalışmalarına başladığımız proje kapsamında oluşturulan BEFAS Platformu 01/07/2021 tarihi itibarıyla uygulamaya alınarak halkımızın hizmetine sunulmuştur.

18 yılı aşkın süredir başarılı bir şekilde katılımcılarına hizmet veren emeklilik şirketlerimiz 2019 yılından bu yana çok sıkı bir şekilde çalışarak, büyük dönüşümler gerçekleştirmiş, fon birleşmeler, devir işlemeleri gibi adımları tamamlayarak BEFAS’a geçişe hazır hale geldi. Birliğimizce yürütülen BEFAS projesi çerçevesinde emeklilik şirketlerimiz çok önemli altyapı geliştirmelerini tamamlamış ve güçlü sermaye yapılarıyla projeyi başarıyla finanse etmiştir.”

BEFAS fonları mobilde

TSB’nin açıklaması şu şekilde devam etti: “BEFAS ile birlikte, emeklilik yatırım fonlarının ortak bir platformdan sunulması kapsamında katılımcılar sadece BES sözleşmelerinin bulunduğu şirketin değil, diğer tüm emeklilik şirketlerinin sunduğu fon seçeneklerinden de yararlanabilecekler. Katılımcılarımız BEFAS’ta sunulan fonlarını doğrudan emeklilik şirketlerinin mobil ve web tabanlı uygulamaları üzerinden alıp satabilecek ve fon dağılımlarını gerçekleştirirken emeklilik şirketlerinden gerekli tüm desteği alabilecektir. Böylelikle, katılımcıların sektörümüzdeki tüm şirketlerin diledikleri fonu üzerinden işlem yapma şansları olacak, piyasadaki gelişmelere paralel bir şekilde birikimlerini istedikleri fonda yatırıma yönlendirebilecekler.

Geçtiğimiz günlerde, katılımcıların fon dağılım değişikliği hakkını 6’dan 12 adete çıkarılması ile birlikte katılımcılar, büyüyen fonlarını, günümüzün gelişen piyasa dinamiklerine bağlı daha fazla sayıda fon dağılım değişikliği hakkına sahip olarak, BEFAS üzerinden başka şirketlerin fonlarını da alabilerek birikimlerini değerlendirebilecekler.
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca yayımlanan 2021/9 sayılı Genelge uyarınca 01/07/2021 itibariyle BES fonları, 03/01/2022 tarihi itibariyle de otomatik katılım fonları BEFAS’tan katılımcılarımızın erişimine açılmış olacaktır.”