Swiss Re’den dikkat çeken rapor

Reasürans devi Swiss Re, gelişmekte olan piyasalardaki borç artışı sigorta görünümüne zarar verebileceği uyarısında bulundu. Swiss Re’deki analistler, gelişmekte olan piyasalardaki yüksek devlet borcu seviyelerinin, daha düşük sigorta talebi ve daha zayıf yatırım getirileri yoluyla bu bölgelerdeki re/sigorta şirketlerinin görünümünü etkileyebileceği konusunda uyardılar.

Swiss Re Institute, yeni raporunda, COVID-19 krizinin üstesinden gelmek için ihtiyaç duyulan benzeri görülmemiş mali teşvikin ardından, gelişmekte olan piyasaların devlet borcunun son bir asrın en yüksek seviyesine çıktığını belirtiliyor.

Borçtaki artış, ülke kredi notlarını zayıflatmanın yanı sıra ekonomik, politik ve kur risklerini artırarak ülkelerin ekonomik direncini de azaltıyor.

Reasürans devi Swiss Re, bu ülkelerdeki sigorta piyasalarının, küresel finansal piyasa hissiyatı değişirse, özellikle daha düşük sigorta talebine ve daha zayıf yatırım getirilerine maruz kalacağına inanıyor. Gelişmekte olan piyasalar, gelişmiş piyasalara kıyasla borç kaynaklı risklere karşı yapısal olarak daha savunmasız ve analistler, kamu harcamalarını azaltma iştahının düşük olması nedeniyle yükselen piyasa kamu finansmanının muhtemelen zayıf kalacağını tahmin ediyor.