Marsh’tan inşaat sektörünün geleceğine ışık tutan rapor…

Marsh McLennan’ın yan kuruluşları Marsh ve Guy Carpenter tarafından yayınlanan bir rapora göre, iklim değişikliği ve net sıfır sera gazı emisyonu (net sıfır) yarışı inşaat sektörünün karşılaştığı tartışmasız en büyük zorluklardan fakat bu durum sektöre yönelik yeni fırsatları ortaya çıkaracak.

Future of Construction: A Global Forecast for Construction to 2030.”başlıklı raporda, altyapı patlamasının, büyük ölçüde hükümet teşvikleri ve konut inşaatı talebinden kaynaklanan küresel inşaat üretiminin 2021’de %6,6, 2030’da ise %42 oranında artması beklendiği için, önümüzdeki on yılda küresel ekonomik büyümeyi körüklemeye hazır olduğu belirtildi.

Raporda, küresel inşaat pazarının on yılda 4,5 trilyon ABD doları artarak 2030’a kadar 15,2 trilyon ABD dolarına ulaşmasının beklendiğini belirterek, yalnızca dört ülkenin (Çin, Hindistan, ABD ve Endonezya) bunun yaklaşık %60’ını oluşturacağına dikkat çekildi. Aynı zamanda, en büyük 10 küresel inşaat pazarının aynı dönemdeki büyümenin neredeyse %70’ini oluşturması bekleniyor.

Küresel ekonomi için kısa vadeli görünüm, enflasyondaki artış, tedarik zinciri darboğazları ve Delta varyantı tarafından gölgelenmeye devam etse de, küresel inşaat endüstrisi orta vadede pandemiden küresel ekonomik toparlanmaya öncülük edecek.

Oxford Economics ile birlikte yazılan raporda, imalat veya hizmet sektörlerinden daha hızlı büyüdüğü belirtildi. Bununla birlikte, sektör büyüdükçe daha fazla kirlilik ve atık riski de artıyor. Raporda bu konuda uyarıda bulunuluyor ve inşaatın ve daha geniş yapılı çevrenin şu anda dünyadaki küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %40’ını oluşturduğunun altı çiziliyor.