Kaskoda sürpriz lider: HDI Sigorta

Beş yıl önce kasko branşında yüzde 4’lük pazar payıyla üretim sıralamasında 11’inci olan HDI Sigorta, bu yılın dokuz aylık sonuçlarına göre yüzde 13,4’lük pazar payı ve 1 milyar 263 milyon liralık üretimle branş liderliğine oturdu. Böylelikle, trafik sigortasında ilk onda olmayan bir şirket kasko branşında ilk kez lider oldu.  

Sigorta Dünyası – Türkiye Sigorta Birliğinin açıkladığı 2021 yılı dokuz aylık üretim rakamlarına göre, HDI Sigorta kasko branşında 1 milyar 263 milyon liralık üretimle herhangi bir çeyrek dönemde ilk kez kasko branşında sektör liderliğine oturdu. Beş yıl önce kaskoda yüzde 4’lük pazar payıyla 11’inci olan şirket, geçen yılın aynı döneminde 811 milyon lira olan üretimini yüzde 55 oranında arttırarak kasko branşında yüzde 13,4’lük üretim payına sahip oldu.   

Söz konusu branşta uzun yıllardır liderliğini sürdüren Anadolu Sigorta ise 1 milyar 245 milyon liralık üretim ve yüzde 13,2’lik pazar payıyla HDI Sigorta’nın hemen ardında yer aldı. İlk üçteki diğer şirket olan Allianz’ın ise 971 milyon liralık üretim ve yüzde 10,3’lük pazar payı bulunuyor.  

Trafikte 11’inci, kaskoda birinci 

Kaskodaki sonuçların başka bir ilginç boyutu da HDI Sigorta’nın oto branşının iki branşından biri ve sektörün en çok prim üretilen branşı olan trafik sigortasında 11’inci olmasına rağmen kaskoda birincilik koltuğuna oturması. HDI Sigorta’nın geçtiğimiz yılın dokuzuncu ayı sonunda yüzde 4 olan trafik pazar payı bu yıl aynı dönemde 555 milyon liralık üretimle yüzde 3,6’ya geriledi. Branş sırlamasındaki yeri ise geçen yılki gibi 11’incilik. Böylelikle, trafik branşında ilk on dışındaki bir şirket diğer oto branşı olan kaskoda ilk kez liderliğe oturdu.  

Toplam üretim 70 milyar lira 

Genel tabloya bakıldığında ilk üç çeyrekte hayat dışında 58 milyar, hayatta da 12 milyar lira olmak üzere toplamda 70 milyar liranın üzerinde prim üretildiği görülüyor. Branş bazında ise trafik sigortasında yüzde 7,4’lük büyümeye karşı reelde yüzde 10 daralma kaydedildi ve üretim 15 milyar lira oldu. Kaskoda yüzde 9’lik reel büyüme ve 9,4 milyar liralık üretim görülürken, yangın ve doğal afetler 9,1 üretimle reelde yüzde 4,5 büyüdü. Son dönemin pandemiyle öne çıkan branşlarından sağlıkta ise yüzde 2,8’lik üretim artışıyla 9 milyara yaklaşan üretim kaydedildi.  

Türkiye Sigorta 7,7 milyar, Anadolu Sigorta 7,1 milyar, Allianz ise 6,6 milyar lira ile ilk üçteki yerlerini korurken, hayat branşında Türkiye Hayat 2,7 milyar, Allianz 1,365 milyar, AgeSA 1,354 milyar liralık üretimle ilk üçte yer aldılar. Hayatta Türkiye Hayat’taki yüzde 18’lik düşüş ve AgeSA’daki yüzde 45’lik artış dikkat çekti.