Türkiye’de Finansal Refah ve Sigortacılığa Yansımaları…

Covid-19 tüm dünya ekonomilerini etkiledi ancak ülkemizi bir miktar daha fazla… Sağlık riskleri bir yana dursun, artan kurlar, yüksek enflasyon ve siyasi gerilimler… Ülke olarak zor günlerden geçtiğimize hiç şüphe yok.

Tüm bu şartlar altında sigortacılara hiç olmadığı kadar büyük roller düşüyor. Covid-19 sonrası dönemde Türkiye’nin finansal refahındaki değişimi ve bu değişimin sigorta sektörüne yansımlarını The Digital Insurer Türkiye Sorumlusu Ebru ÇETİNSigorta Strateji için yazdı.

 

Covid-19’un sonrası dönemde ülkemizde; finansal iyileşmeye, hasatın artmasına, bir lokma daha fazla ekmek ile sofraların bereketlenmeye yani aslında kişi başı milli gelirin yükselişe ihtiyacı var. Türkiye’nin sürdürülebilir büyüme sağlanabilmesi için öncelikle mevcudunu korumaya ve daha sonra verimliliğini arttırmaya ihtiyacı var.

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinin temelinde “Hayatta Kalmak İçin Nelere İhtiyaç Duyarız?” sorusu yatar. Hayatta kalmak için gerekli ihtiyaçların sağlanması zorlaştıkça sürdürülebilirlikten de bahsetmek oldukça zor hale gelmektedir.


Türkiye’nin gelir dağılımı istatistiklerine bakacak olursak, Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası Covid 19 Döneminde Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporu’na göre;

Avrupa Ülkeleri İçinde Gelir Eşitsizliğinin En Fazla Olduğu Ülke Türkiye.

En Zengin ile En Yoksul Arasındaki Eşitsizlik 8,3 Kata Yükseldi.

Halk 1 Yılda Yaklaşık 1.500 Dolar Fakirleşti.

Türkiye’de Yoksul Sayısı Son 2 Yılda Yüzde 8,4 Arttı!

Dünya’da Çalışan Yoksulluğu % 9, Türkiye’de İse %14,4’ü Buldu!

Salgın Döneminde Çalışan Yoksul Sayısı 7,7 Milyonu Geçti.

Her 10 Kişiden 7’si Borçlu, Halk Temel İhtiyaçlarını Karşılayamaz Hale Geldi.

Türkiye’de Yoksulluk Riski Diğer Ülkelere Göre Yüksek: Kadınların Yoksulluk Riski, Erkeklerden Fazla!

Her 2 Çocuktan Biri Yoksulluk Riski Altında!


Türkiye’de Bireylerin Borçlanma Durumu

Bu darboğazdan çıkışın ilk adımı olarak finansal iyileşmeyi destekleyen en önemli sektörlerden biri olan sigorta penetrasyonunun artmasına ihtiyacımız var. Dünya ihtiyaçlar hiyerarşisinde adım adım yükselirken her bir kategoriyi koruma altına alacak, herhangi bir bozulmada mevcut pozisyona geri getirecek finansal desteği gösterecek sigorta ürünlerini ihmal etmiyor. O halde ülke olarak mevcut durumumuzu korumak ve ileriye gitmek için sigorta sektörüne hiç olmadığı kadar ihtiyacımız var. Tarımın, çalışan haklarının, işveren sorumluluklarının, denizlerin kirliliğinin, ormanların, sokak hayvanlarının, ülkemizin karşılaşabileceği her türlü riske karşı daha fazla finansal korumaya ihtiyacımız var.

Sigorta sektörü açısından baktığımızda ise; sigortalılık oranlarının artmasına, mesleki farkındalığın ve çözüm üretme gücünün yükselmesine, sigortacıların gelecekte yok olma riski barından süreçler karşısında kendisine yatırım yapmasına ihtiyaç var. Artık sigorta bilincinin bizler uğraş vermeden arttığı ve daha da artacağı bir dönemdeyiz. Sigorta kötü gün dostudur ve dünyanın bu kötü günlerde dosta ihtiyacı var zira sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleşebilmesi buna bağlıdır.


Türk Sigorta Sektörünün Gelecek Perspektifi

Gelişen ve değişen dünyanın teknolojik yıkımlar karşısında sektörlerin aldığı pozisyonlara baktığımızda sigorta sektörünün defansa geçtiği zamanları görmekteyiz. Deloitte raporuna göre sigorta sektörü türbülans ile karşı karşıya kalabilir. Bunun için emniyet kemerlerini sıkıca bağlamak yani tedbiri elden bırakmamak ve hafif bir iniş için gerekli aksiyonları almak gerekir. Sektörün pilotlarının geçmiş tecrübeler ile harmanlayarak geleceği öngörmek için bugünden yarına yatırım yapmaları dünyamızın geleceği için büyük önem arz etmektedir.

Sigortacılığın dijital dönüşümünü hızlandırmak ve mesleğin geleceğe taşınmasına katkı sağlamak aynı zamanda güçlendirmek vizyonuyla yola çıkan ve global ölçekte en büyük dijital sigorta topluluğu olan The Digital Insurer TDI Akademi dijital sigortacılık online eğitim&gelişim programları ile sektörün geleceğini etkileyecek teknolojik gelişmelerin sigortacılık ile olan ilişkilerini değerlendiren konu başlıklarını ele alarak sektörün dijital dönüşümüne liderlik edenlerin, bu süreçte rol oynayan yöneticiler ve ekiplerinin, en önemlisi de yeni yeteneklerin geleceğe hazırlanması adına aksiyon alıyor.

Sektör genelinde dijital dönüşüm konusuna önem veren tüm paydaşların hem kurumsal hem de bireysel düzeyde katılımı ile geride kimseyi bırakmayacağız (no man left behind) ilkesini benimseyen ve bugünü yarınlara taşımayı hedefleyen tüm liderleri bekliyor.


Kaynaklar:

  1. Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası Covid 19 Döneminde Gelir Eşitsizliği ve Yoksulluk Raporu http://cloudsdomain.com/uploads/dosya/45380.pdf
  2. UNDP-Küresel Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi, 2020 – http://hdr.undp.org/en/2020-MPI 4
  3. Deloitte https://www2.deloitte.com/tr/tr/pages/financial-services/articles/turbulence-ahead.html
  4. https://www.the-digital-insurer.com/tdi-academy/tdi-academy-cditurkiye/

Marmara Üniversitesi‘ndeki Aktüerya eğitimi esnasında çeşitli STK’lar ile sosyal sorumluluk projeleri geliştirerek profesyonel iş hayatına başladı. Sigorta sektöründe risk analizi, aktüerya, reasürans ve insurtech alanlarında çalıştı. Sigortacılıktaki teknolojik gelişmelerle  köşe yazıları yazmakta olup, sigortacılığın dijital dönüşümünü hızlandırma vizyonuyla yola çıkan dünyanın en geniş dijital sigorta topluluğu The Digital Insurer‘ın Türkiye sorumlusudur.