Anadolu Sigorta’ya IDC DX 2021’de birincilik ödülü

Anadolu Sigorta, yenilikçi dijital uygulamalarıyla sigorta sektöründeki başarısını tescillemeye devam ediyor. “IDC Türkiye Dijital Dönüşüm Ödülleri 2021”de “Yapay Zekanın Geleceği” kategorisinde önemli bir ödüle sahip olan Anadolu Sigorta, “Hasar Mualllaklarının Makine Öğrenmesi ile Tespiti” projesiyle birincilik ödülünü kazandı.

Uzun yıllardır yatırım yaptıkları dijital dönüşüm projelerinden biri olan “Hasar Mualllaklarının Makine Öğrenmesi ile Tespiti” uygulamasıyla ödül kazanmaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını belirten Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Abacı, “Projemizi hayata geçirmeden önce hasar dosyalarının düzenlenmesi adımında o dosyaya ait muallak miktarlar, tecrübeye veya kural kümelerine göre belirlenerek atanıyordu. Belirlenen muallak miktarlarının gerçek muallak tutarlarından farklı olması durumu, şirketimiz için yatırım süreçlerini olumsuz etkiliyordu. Makine öğrenmesi algoritmalarını kullanarak hasar dosyalarının açılış muallak miktarlarını gerçeğe yakın tahmin ettiğimiz bir veri analitiği süreci geliştirdik. Hayata geçirdiğimiz ilk modelimiz sağlık branşında yatışlı provizyonlar için tahminleme yapmaya başladı. Yatışlı provizyonlarda dosyanın açılması sırasında atanan muallak miktarları eski yönteme göre yüzde 90 doğrulukla belirlenebiliyor. Bu sayede toplam muallak miktarında son altı aylık dönemde, sağlık branşı provizyonları için yüzde 15 iyileşme kaydetmiş olduk. Bu sayede hasar ödemeleri için ayrılan tutar, olması gereken tutara en yakın hale gelerek yatırıma yönlendirilen tutarlar arttırılmış oldu” dedi.

Veri analitiği akışları ile hasar dosyası muallak tahminleme projeleri sayesinde şirket süreçlerini veri merkezli karar destek yöntemleri ile desteklemeye devam ettiklerini açıklayan Abacı, projelerini diğer branşlara da entegre ederek, elde ettikleri faydayı daha da artırmak üzere çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.