Sektörün 9 aylık bilanço kârı 7.7 milyar lira

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB), açıklamasına göre, sigorta sektörünün 2021 yılının 9 aylık dönemindeki toplam teknik kârlılığı geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 22,8 düşüşle 7.9 milyar TL oldu. Geçen senenin aynı döneminde ise teknik kârlılık toplamı 9.7 milyar TL seviyesindeydi.  2020’nin ilk dokuz ayında 8.7 milyar lira olan bilanço kârı ise 7.7 milyar lira olarak kayıtlara geçti.

TSB verilerine göre, sektörün amiral gemisi trafik sigortasında geçtiğimiz yılın 9 aylık döneminde 1.3 milyar TL seviyesinde olan teknik kâr, bu yılın üçüncü çeyreğinde 897 milyon TL zarara döndü. Geçen senenin 9 aylık döneminde trafik sigortasında hasar prim oranı yüzde 80 iken, bu yılın üçüncü çeyreğinde hasar prim oranı yüzde 102,4’e çıktı.

Kaskoda ise geçen senenin 9 aylık döneminde 1.9 milyar TL olan teknik kâr, bu yılın aynı döneminde 916 milyon TL’ye geriledi. Geçen sene sigorta şirketlerinin kaskoda hasar prim oranı yüzde 61,8 iken, bu yıl hasar prim oranı yüzde 81,3 oldu.

Pandemi ile birlikte popülerliği artan ve sektörün lokomotif branşlarından biri durumuna gelen sağlık sigortalarında ise sektörün kârlılığı arttı.  Geçen senenin üçüncü çeyreğinde şirketler sağlık sigortasında 1.5 milyar TL teknik kâr elde ederken bu yılın aynı döneminde kârlılıklarını yüzde 10 artırarak 1.6 milyar TL’nin üzerine çıkardılar. Öte yandan bu branşta geçen sene şirketlerin hasar prim oranları yüzde 63,3 iken bu yıl sağlıkta hasar prim oranı bir miktar artışla yüzde 72 seviyesine çıktı.

Öte yandan TSB’nin açıkladığı verilere göre; sigorta sektörünün bu yılın 9 aylık döneminde mali kârlılığı ise arttı. Geçen senenin aynı döneminde sigorta şirketleri 1.6 milyar TL mali kâr elde ederken, bu yıl mali kârlılık yüzde 48 artarak, 2.4 milyar TL’ye yükseldi.