Doğal afetlerdeki sigortalı kayıp tutarı 105 milyar dolara ulaştı

Reasürans devi Swiss Re, 2021’deki doğal afet olaylarından kaynaklanan sigorta ve reasürans endüstrisi kayıplarının 105 milyar dolara yükseldiğini ve insan kaynaklı afetlerin 7 milyar dolarlık ek kayıplarla sonuçlandığını tahmin ediyor.

Swiss Re Enstitüsü’nün ön SIGMA tahminlerine göre, bu 1970’den beri doğal katastrofik dördüncü en yüksek yıllık sigortalı kayıp faturası oldu. Yılın en maliyetli doğal afet olayı üçüncü çeyrekte (30-32 milyar $) Ida Kasırgası olurken, Swiss Re ilk çeyrekte Uri kış fırtınasının ve diğer ikincil tehlike olaylarının toplam kayıpların %50’sinden fazlasını oluşturduğunu belirtiyor.

Ida’dan sonra Uri kış fırtınası, 15 milyar dolarlık maliyetiyle sektör için yılın en maliyetli ikinci doğal cat olayı oldu. ABD dışında, Avrupa’daki en maliyetli olay, Almanya, Belçika ve yakın ülkeleri harap eden ve 13 milyar dolara kadar sigortalı kayıplara yol açan Temmuz ayındaki sel felaketiydi.

Ancak, bu sel olayından kaynaklanan ekonomik kayıpların 40 milyar doların üzerinde olacağı tahmin ediliyor, bu da bölgede var olan büyük sel koruma açığını gösteriyor.

Aslında, 3. çeyrekte Avrupa’daki sel, bölge için 1970’ten bu yana en maliyetli doğal afetti ve aynı zamanda 2011 Tayland selinden sonra dünyanın en yüksek ikinci doğal afetiydi. Swiss Re Group Baş Ekonomisti Jérôme Jean Haegeli, “Bu yıl yaşadığımız doğal afetlerin etkisi, aşırı hava koşullarının etkisini azaltmak için kritik altyapının güçlendirilmesine yönelik önemli yatırımlara duyulan ihtiyacı bir kez daha vurgulamaktadır. Altyapıya yapılan yatırımlar sürdürülebilir büyümeyi ve dayanıklılığı destekliyor ve ölçeklerinin yükseltilmesi gerekiyor. Yalnızca ABD’de, kritik ve eskiyen altyapıyı sürdürmek için altyapı yatırım açığı, 2040’a kadar yılda ortalama 500 milyar ABD dolar. Kamu sektörüyle ortaklık kuran sigorta sektörü, sürdürülebilir altyapıya yatırım yaparak ve bunları taahhüt ederek, toplumun iklim risklerine karşı direncini güçlendirmek için kritik öneme sahip.” diye konuştu.