Bereket Sigorta, sektörü Yeşil Poliçe ile tanıştıracak

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (MÜSİAD) iş insanlarını, akademisyenleri, öğrencileri bilgilendirme ve geleceğe hazırlama amacıyla hayata geçirdiği “Vizyoner 2021” zirvesi Bereket Sigorta ana sponsorluğunda Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.
“Fark Et” temasıyla yapılan Vizyoner 2021 zirvesinde İklim değişikliği ile mücadelede sigortanın önemine değinen Bereket Sigorta Genel Müdürü Mahmut Güngör; sigorta sistemini startını verdikleri “Yeşil Poliçe” ile tanıştıracaklarını belirtti.

‘Sigorta hasarı öder, ancak kirlenen doğayı geri getiremez’

Doğal felaketlerin son yıllarda en büyük nedeninin iklim değişikliği olduğuna dikkat çeken Mahmut Güngör, Sigma raporuna göre 2020 yılının küresel sigortacılık sektörünün bilançosu açısından en çok hasar ödenen yıl olduğunu söyledi. Küresel olarak 202 milyar dolar ekonomik kayıp yaşanırken sigorta sektörü bu tutarın 89 milyar dolarlık kısmını karşıladığını ifade eden Güngör, iklim krizinin gelişmiş ya da gelişmemiş ülke olsun dünyanın en önemli gündem maddesi haline geldiğini belirtti. Tüm dünyayı etkisi altına alan sıcak hava dalgaları, orman yangınları, sel ve don gibi afetlerin etkisi ile iklim değişikliğinin Dünya’yı bekleyen risklerin başında geldiğini, iklim değişikliğini ikinci sırada pandemiyle birlikte ivme kazanan dijitalleşmenin sonucu siber güvenlik riskinin takip ettiğini, üçüncü sırada ise insan sağlığını tehdit eden salgın ve bulaşıcı hastalıklar geldiğini belirtti.

İklimsel değişikliklerin sonucunda şiddetini ve frekansını arttıran doğal afetlere doğrudan maruz kalan tarım sektörüne karşı da en önemli güvencenin sigorta olduğunu belirten Güngör, sel ve orman yangını gibi felaketlerin tarım sigortalarının önemini her seferinde gözler önüne serdiğini, keza sigorta sektörünün 2021 yılında fırtına, orman yangınları, kuraklık, sel felaketi, dolu ve don hasarı için toplamda 2,2 milyar TL hasar ödemesi yaptığını söyledi. Küresel iklim değişikliğinin tarladan sofraya etkilerini gösterdiğini ifade eden Güngör, tek sorunun kuraklık olmadığını, bitkisel üretimin olumsuz etkilendiğini, bitkisel üretime bağlı olarak hayvancılığın dahası da ekolojik dengenin bozulduğunu söyledi. Dünya genelinde yaşanan bu sorunun önlenmesi ya da etkilerinin azaltılması için sadece bilim insanlarının değil tüketiciden üreticiye, kamudan, sivil toplum kuruluşlarına kadar yani toplum genelinde bir bilinçlenme gerektiğinin altını çizerek tüm paydaşları iklim değişikliği ile mücadeleye davet etti.

“Yeşil Poliçe”yi sigorta sektörüne kazandıracağız

İklim değişikliğinin neden olduğu felaketlere karşı sigortalanmanın önemine dikkat çeken Güngör; Paris İklim Anlaşması’nın kabul edilmesinin Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadelesi açısından çok önemli olduğunun altını çizdi. Bu anlaşma ile birlikte düşük emisyonlu ve iklim dirençli kalkınma yolunda finans akışının istikrarlı hale gelmesinin önemli bir husus olduğunu belirten Güngör, sigortanın bu kalkınmada önemli bir güvence kalkanı olduğunu söyledi. Bereket Sigorta olarak iklim değişikliği ile mücadeleyi gündemlerine aldıklarını söyleyen Güngör; Avrupa Yeşil Mutabakatı ile öngörülen kapsamlı değişikliklere uyum sağlanması amacıyla oluşturulan Eylem Planı’nda detaylı bir şekilde yer verilen yeşil ve döngüsel bir ekonomi ile yeşil finansman hedeflerine katkı sunabilmek amacıyla “Yeşil Poliçe” çalışmalarına başladıklarını söyledi. İklim değişikliği ile mücadelede yenilenebilir enerji yatırımlarını çok önemsediklerini, bu yatırımların iklim değişikliğine bağlı finansal dayanıklılığı artıracak ve sigorta risklerini teminat altına alacak “Yeşil Poliçe”yi sigorta sektörüne kazandıracaklarını belirtti. Hidro elektrikten güneşe rüzgardan jeotermal enerji santrallerine kadar geniş bir yelpazede teminat sunarken uygun ödeme koşulları ile bu yatırımlara destek vereceklerini söyleyen Güngör, poliçelerin kapsamını yeni ekoloji realitesine göre düzenlediklerini de belirtti.

Fosil yakıtların azaltılmasının gündeme gelmesi ve elektrikli araçların yaygınlaşması ile birlikte sigortacılıkta büyük birdönüşüm beklediklerini ifade eden Güngör, kasko tarafında risk değerlendirmesi, yazılım, fiyatlama çalışmasına başladıklarını belirtti.